StoryEditor

S pokutou bude politik musieť súhlasiť

27.02.2011, 23:00
Koalícia plánuje výnimku pre poslancov, ktorým chce zrušiť priestupkovú imunitu. Platiť má v prípadoch, keď ich policajti prichytia pri porušovaní zákona.

Ak napríklad dopravní policajti zastavia poslanca za prekročenie povolenej rýchlosti, pokutu nebudú môcť pýtať priamo na mieste, ak od neho nezískajú súhlas.                                                      

"Nekonečný príbeh“
Ide o ďalší z nespočetných pokusov politkov siahnuť si na svoju nadštandardnú ochranu. "Novelou chceme zaviesť, aby si poslanec po spáchaní priestupku mohol vybrať, či bude riešený na mieste alebo na priestupkovom orgáne,“ povedal HN predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Tvrdí, že opatrením chcú zabrániť, aby výkonná moc nemohla políciu zneužiť na zdržiavanie politika, ktorý sa bude ponáhľať na hlasovanie do parlamentu. "Zabránime pokusom zasahovať do činnosti Národnej rady,“ pridáva sa šéf klubu Mosta-Híd László Solymos.

Rokovanie Národnej rady sa pritom nezačína hlasovaním. Poslanecký zbor zvyčajne zasadá od deviatej ráno a hlasovanie o prerokovaných zákonoch býva o pol dvanástej a piatej hodine. Je však bežnou praxou, že mnoho politikov na rozpravy k zákonom nechodieva - rokovacia sála sa zapĺňa až bezprostredne pred hlasovaním.

Pokiaľ ide o bežných občanov, policajti postupujú na správne konanie iba tých, ktorí nepriznajú spáchanie priestupku a odmietnu pokutu zaplatiť, sú agresívni alebo naraz spáchali viacero priestupkov.

Poslanci by naďalej nemali byť postihovaní za hlasovanie a výroky, ktoré odznejú v parlamentnej rozprave. Koaličné strany dokonca uvažujú, že navrhnú, aby sa imunita vzťahovala aj na výroky mimo pôdy Národnej rady. "Nie je správne, že imunita platí na to, čo poviem za pultom v Národnej rade a keď ten istý výrok zopakujem na mítingu alebo na univerzite, tak tam už ochrana neplatí,“ vraví Mikuš s tým, že právnici ešte riešia, či by ustanovenie nebolo právne spochybniteľné. Právnik a poslanec za Most
Gábor Gál by zmenu presadil. "Nepovažujem za správne, že politik nie je chránený za vyjadrenia v televíznej relácii,“ dodal Gál.

KDH podľa Pavla Hrušovského požaduje, aby návrh upravil aj imunitu sudcov. "Mali by stratiť priestupkovú imunitu rovnako ako poslanci. Imunita by im ostala na rozhodovaciu činnosť,“ reagoval Hrušovský.

Neúspech už zažili
Obmedzenie poslaneckej imunity koalícii už raz nevyšlo. Opozičný Smer Roberta Fica koncom minulého roka odmietol návrh, ktorého súčasťou bolo zrušenie trestnoprávnej imunity. Na schválenie zmeny bola potrebná ústavná väčšina - 90 hlasov, ktorú koalícia nemá. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) vzápätí ohlásila, že štvorkoalícia presadí aspoň zrušenie priestupkovej imunity, na čo stačí 76 hlasov.

Koalícia návrh sľúbila predložiť už na decembrovú schôdzu, neskôr začala hovoriť o marcovej schôdzi. Mikuš aj Solymos pripúšťajú, že ani tento termín sa možno nesplní. "Do piatka je čas na predkladanie návrhov, tak uvidíme, či už bude hotové paragrafové znenie,“ uviedol Solymos.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:42