StoryEditor

Strany taja svojich veriteľov

29.03.2010, 00:00

Väčšina parlamentných strán, ktoré si na predvolebný boj berú úvery, taja, z ktorých bánk si požičajú. Výnimkou je KDH, ktoré HN prezradilo, že miliónový dlh bude splácať Dexii banke. Mimoparlamentný Most-Híd zase zostane dlžný OTP Banke -- požičali si zhruba o polovicu menej peňazí ako kresťanskí demokrati.

Zamlčiavanie mena banky alebo iného subjektu, od ktorého si strany požičiavajú, nemá žiadny význam. Podľa nového zákona budú musieť 21 dní pred voľbami odovzdať predbežné správy o financovaní ministerstvu financií. "Zahmlievanie je absurdné, nevidím jediný dôvod, prečo strany túto informáciu nemôžu zverejniť už teraz," komentovala pre HN Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podľa nej sa aj takto ukazuje, že skutočný úmysel strán nie je transparentný.

SDKÚ aj Smer mlčia
Najviac, 1,3 milióna, si už požičala opozičná SDKÚ-DS. Hovorca dzurindovcov Martin Maťko HN stručne povedal, že dlh majú v "slovenskej banke". Banku zatajuje aj najsilnejšia strana Smer-SD, ktorá si zoberie milión eur. "Bude to z jednej z bánk, ktoré na Slovensku normálne pôsobia," povedala hovorkyňa Smeru Katarína Kližanová Rýsová.
SMK si podľa jej podpredsedu Gyula Bárdosa konkrétnu bankovú inštitúciu ešte nevybrala, chcú 300-tisícový úver. Mimoparlamentná SaS má na kampaň vyčlenenú rovnakú sumu. Banku však nevyužije, na kampaň sa poskladajú straníci. Zákon strany v predvolebnom boji nebrzdí, môžu minúť neobmedzené množstvo peňazí napr. aj od darcov.

Banky majú štandardy
Samotné banky o úveroch pre politické subjekty veľmi hovoriť nechcú. Nepriznávajú ani to, či berú do úvahy fakt, aké má strana šance dostať sa do parlamentu. "Pri posudzovaní žiadosti klientov o úver postupujeme podľa štandardných pravidiel obozretného podnikania. To platí aj pre politické strany," reagoval pomerne všeobecne Michal Fúrik, manažér pre externú komunikáciu a PR Dexia banky. Dodal, že pri stranách posudzujú schopnosť splácať úver, bonitu a zabezpečenie. Či berú do úvahy napr. aj predvolebné prieskumy, nepovedal.

Investované peniaze na kampaň sa vrátia po voľbách tým stranám, ktoré získajú aspoň tri percentá. Príspevky za hlasy chodia totiž aj stranám, ktoré sa nedostanú do parlamentu. Na vstup do parlamentu je potrebných päť percent hlasov. Čím viac hlasov strana získa, tým viac peňazí dostane.

Najväčšie tajnosti okolo financovania predvolebnej kampane robia ĽS-HZDS a SNS. Mečiarovci doteraz neprezradili, koľko plánujú minúť na kampaň, alebo či si zoberú z banky úver. Tajomníčka SNS Viera Králičková HN síce povedala, že slotovci si vystačia bez bankovej pôžičky, nepriblížila však, koľko chcú v kampani minúť.

Zahmlievanie je absurdné, nevidím jediný dôvod, prečo strany túto informáciu nemôžu zverejniť už teraz.
Zuzana Wienk, Aliancia Fair-play

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:23