StoryEditor

Na voľby do VÚC vyčlenilo ministerstvo vyše 8,4 milióna eur

07.11.2009, 07:37
Autor:
TASRTASR

Na výdavky súvisiace s voľbami do orgánov samosprávnych krajov (VÚC) a ich predsedov, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 14. novembra, vyčlenilo Ministerstvo vnútra (MV) SR viac ako 8,4 milióna eur (253,06 milióna Sk). Vyše 1,3 milióna eur (39,16 milióna Sk) určil rezort pre Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý bude spracovávať výsledky hlasovania. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie pre voľby do VÚC Lívia Škultétyová.

Zároveň upozornila, že vyčlenené finančné prostriedky sú určené aj na prípadné druhé kolo hlasovania. To sa bude konať 28. novembra, avšak len pre kraje, kde ani jeden z kandidátov na predsedu VÚC nezíska absolútnu väčšinu odovzdaných hlasov.

Škultétyová pre TASR ďalej uviedla, že peniaze sa použijú na rôzne účely. "Na zabezpečenie náhrady mzdy členom volebných komisií a odmien členom a zapisovateľom okrskových volebných komisií, na zabezpečenie metodických a informačných volebných tlačív, hlasovacích lístkov, vybavenie volebných miestností, na ich ochranu a ochranu verejného poriadku v deň volieb i na komplexné služby spojené so spracovaním výsledkov volieb," vymenovala.

Slováci si budú voliť poslancov do krajských zastupiteľstiev ako aj šéfov VÚC už tretíkrát. Historicky prvé voľby sa uskutočnili v roku 2001. V súčasnosti má osem samosprávnych krajov 412 poslancov. V prípade novembrového hlasovania ide o väčšinový volebný systém, mandát získa poslanec, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac hlasov. Nominácie na poslancov do krajských zastupiteľstiev, ako aj na predsedov samosprávnych krajov mohli politické subjekty, koalície či nezávislí kandidáti podávať do polnoci 5. októbra.

Vo voľbách do VÚC kandiduje za poslancov krajských zastupiteľstiev viac ako 3000 záujemcov. Najviac uchádzačov o post pritom pochádza z radov nezávislých, ktorých by malo byť 574, nasledujú kandidáti strany Sloboda a Solidarita a koaličných strán Smer-SD a ĽS-HZDS.

O post predsedu má záujem 56 kandidátov, z toho 51 mužov a päť žien. Ich priemerný vek je 51 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:00