StoryEditor

Hruškovič pre HN: Treba mať nos na Nobelove ceny

27.08.2010, 00:00

Čo treba urobiť, aby sa z človeka stal vynálezca?
Univerzálny recept neexistuje. Dôležité sú tri aspekty: chcieť, vedieť a môcť. K akémusi "koumáctvu" je potrebná vrodená danosť, ako sa vraví, mať nos na Nobelove ceny.

A kedy ste s tým všetkým začali vy?
Odkedy mi siaha pamäť, vždy som sa zaujímal, ako fungujú veci. Už v šiestej triede som sa snažil skonštruovať kinematograf.

Podarilo sa?
Obraz sa premietal na stene, no bol rozmazaný. Keby som mal k dispozícii dnes bežne dostupnú vysoko svietivú LED diódu, bolo by to fungovalo.

Ale to vás neodradilo.
Predsa len to bolo na niečo dobré. Otec si všimol, že mám o techniku záujem a moje smerovanie bolo na svete.

Inšpirujú vás aj vaše štyri vnúčatá k nejakým zlepšovákom?
S domácimi vynálezmi som začal už u svojich detí. V časoch, keď sa ešte ani nechyrovalo o babysitteri, som skonštruoval miniatúrnu vysielačku, cez ktorú sme mali prehľad, ako spia, i keď sme boli u susedov na návšteve. Občas sme mali aj vnúčence na stráženie a veru ďalšia inšpirácia na zlepšovák prišla onedlho. Keďže v natriasajúcom sa kočíku spali najlepšie, vymyslel som zariadenie s elektromotorčekom na hojdanie kočíka.

To chce veľa hravosti. Ale aj dospelosti, aby ste vedeli sny realizovať. Čoho máte v sebe viac?
Prial by som si viac hravosti, tá je mocným inšpirátorom, no, žiaľ, svetské povinnosti zabíjajú intelekt tohto typu. Často si vravievam, keby ma tak mal kto živiť, aj ten keramický motor, ktorý pripravujem, by napredoval rýchlejšie.

Dá sa u nás vôbec na vede zbohatnúť?
Zbohatnúť na vede pri jej súčasnom podfinancovaní síce nie je možné, ale nielen chlebom živý je človek.

I napriek tomu ste sa pustili aj do skúmania teórie zemského elektromagnetizmu. Na čo ste prišli?
Ako elektrotechnikovi mi bolo jasné, že zemské magnetické pole vzniká z jadrového cirkulačného elektrického prúdu. V tom sa s doterajšou teóriou zhodujem. Rozdiel však vidím v tom, ako tento prúd vzniká a ako dochádza k prepólovaniu. Dlho som mal o tom všetkom pochybnosti.

Pochopili ste však starú teóriu, rozbili ju na kúsky a postavili novú. Tá obsahuje množstvo výrazov od radiačných pásov až po Hallov jav, ktorým bežný človek nerozumie. Takže laicky, o čo v nej ide?
Príčinou zemského magnetizmu je tzv. slnečný vietor a jeho elektrické účinky na Zem. Ak by ste chceli vidieť priamy dôkaz, ukázal by som vám ho ako experiment s dvomi loďami, prepojeným káblom s dobrou izoláciou a kvalitným elektrostatickým voltmetrom. Z východiskového bodu by od seba vyrazili, jedna smerom k pólu, druhá smerom k rovníku. Som si istý, že by sa namerali desiatky tisíc voltov.

Dá sa táto vaša teória využiť v bežnom živote?
Určite. Budeme môcť presnejšie predvídať klimatické zmeny, mutagénne tendencie a hlavne budeme vedieť, že slnko nepovedalo ešte svoje posledné slovo. A že nás čaká nebývalá slnečná aktivita, ktorá spôsobí výpadky v elektrizačných a telekomunikačných sieťach, budú znefunkčnené mnohé satelity.

Už vieme určiť kedy? Nech sa môžeme na to pripraviť.
To je najhoršie, že nevieme, kedy sa tak stane. O rok, alebo o desaťtisíc rokov. Pozorovanie slnka ľudstvo vykonáva príliš krátko na to, aby sa postrehla táto zákonitosť.

Veria ľudia vašej teórii, či sú aj takí, ktorí ju vyvracajú?
Sú, dvaja, no zatiaľ bezúspešne. Ostatní asi pätnásti odborníci, ktorých som požiadal o posúdenie, už niekoľko rokov mlčia. Práca srbského inžiniera a matematika Milankoviča tiež zostala 50 rokov vedeckou obcou nepovšimnutá. Dnes je základom modernej klimatológie. Očakávam podobný osud.

Vraj ste sa k svojim vynálezom dostali aj vďaka zdravému nerešpektovaniu autorít a pochybnostiam. Ktoré autority ste museli kvôli svojim objavom zosadiť z ich piedestálu a kedy prišli pochybnosti?
Zosadzovanie niekoho z piedestálu nie je mojím cieľom. Mojím cieľom je dopátrať sa pravdy. Rozumné rešpektovanie vedeckých autorít je potrebné, ale bezmedzné drukovanie starej teórii nikdy nevedie k pokroku. Tam treba začať pochybovať a obrazne povedané, kacírsky myslieť. Pochybnosti vznikajú vždy, keď odpovede na otázky neuspokojujú.

Svetozár Hruškovič bol rečníkom na bratislavskej konferencii TEDx.


Letný dotazník
Vaše prvé vysnívané povolanie?
Kominár, fascinoval ma nezvyčajný pohľad z výšky.

Čo najbláznivejšie ste vo svojom živote urobili?
V päťdesiatke som začal s paraglajdingom.

Vaše najkrajšie leto?
Na geologicko-poznávacej výprave v Čile, Argentíne a Brazílii. Bol to môj uskutočnený sen.

Čo si predstavíte pod pojmom absolútny relax?
Vypnutý mobil, dobrá knižka, príjemné počasie a milá spoločnosť. Potom to môže byť kdekoľvek.

Nesplnený životný cieľ?
Zoznam by bol na celú stránku a realizačne tak na tri životy. Ten najbližší cieľ je zbaviť sa rakoviny.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:00