StoryEditor

Poslanci Smeru rozdali koalícii maďarské vlajočky

06.04.2011, 16:32
Autor:
TASRTASR

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná opozičným Smerom-SD, na ktorej sa malo hovoriť o aktuálnych slovensko-maďarských vzťahoch, sa skončila krátko po tom, ako sa začala. Koaliční poslanci dnes totiž podľa dohody neschválili jej program, ktorým bolo prijatie návrhu vyhlásenia.

Poslanci Smeru-SD reagovali protestnými pokrikmi "fuj" a na stôl, za ktorým sedí vedenie parlamentu, položili tri maďarské vlajočky. Za program schôdze zahlasovalo len 65 zákonodarcov zo 144 prítomných.

Opozícia chcela na mimoriadnom rokovaní vyhlásením zaviazať vládu Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) k razantnejším krokom. Smer-SD od kabinetu očakáva, že začne na medzinárodnej pôde pripomínať nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z rozhodnutia maďarskej vlády udeľovať volebné právo zahraničným Maďarom, ktorí získali maďarské občianstvo na základe neštandardného zákona.

Od Radičovej kabinetu chcel Smer-SD tiež maximálnu aktivitu v bilaterálnych vzťahoch s MR. "Treba sa okamžite stretnúť, vydiskutovať si to a zastaviť tieto nezmyselné útoky, ktoré sú proti SR. A chceme definovať stav slovensko-maďarských vzťahov a nebezpečenstva, ktoré vyplýva z Orbánovej politiky," uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Okrem iného žiadal aj to, aby slovenská vláda bezodkladne podala návrh novely zákona o štátnom občianstve zachovávajúci princíp, podľa ktorého príde o slovenské občianstvo ten občan SR, ktorý prijme maďarské štátne občianstvo na základe maďarského zákona o dvojakom občianstve.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:15