StoryEditor

Opozícia chystá parlamentný útok na vládu

23.02.2004, 23:00
KSS a Smer sú pripravení rokovať o odvolávaní členov vládneho kabinetu Mikuláša Dzurindu. Podpredsedníčka Smeru Monika Beňová avizovala, že ak príde pozvánka na takéto rokovanie, Smer sa na ňom určite zúčastní. Reagoval tak na iniciatívu ĽS-HZDS, ktorá si chce overiť pri odvolávaní ministrov ostatné opozičné subjekty.
Predmetom záujmu opozície sú minister práce Ľudovít Kaník, minister financií Ivan Mikloš a minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Smer už dávnejšie avizoval, že odvolaný by mal byť minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Podľa Beňovej by sa takéto iniciatívy nemali zmeniť na "preteky", ktorý minister bude odvolávaný ako prvý. KSS podľa ústredného tajomníka Ladislava Jaču uprednostňuje odvolanie celej vlády, ale uvedomujú, že je to nereálne. Podporia však návrhy na odvolanie všetkých ministrov, ktoré predloží ĽS-HZDS a Smer. O tom by mali diskutovať predsedovia všetkých opozičných strán, ktoré by mal zvolať Smer. Robert Fico už naznačil, že odvolanie Mikloša a Kaníka by malo podporiť 75 až 76 hlasov.

Závislosť od nezávislých
Na odvolanie ministra v parlamente je potrebných 76 hlasov. Smer, ĽS-HZDS a KSS majú spolu 61 poslancov. Ak by sa k ich návrhu pripojili aj všetci poslanci Slobodného fóra (SF), disponovali by 68 hlasmi. Líderka SF Zuzana Martináková vyhlásila, že prípadného rokovania o odvolávaní ministrov sa SF zúčastní, takýto krok však "nie je v agende" SF. Pre úspech odvolávania by navyše musela opozícia získať aspoň časť z 9 poslancov KNP - ĽÚ. Z nich však traja (Ladislav Polka, Ivan Kiňo a Miroslav Abelovský) sa zúčastnili nedávneho rokovania s premiérom o podpore niektorých zákonov a ich podpora pre odvolanie člena vlády je otázna. Herman Arvay (nez.) vyhlásil, že odvolávanie ministrov podporí, aby sa predišlo obvineniam z kupčenia s hlasmi, nedávno však vyhlásil, že tak urobí, len ak bude podozrenie zo spáchania trestného činu. Ďalší nezávislí poslanci Robert Nemscics a Jozef Elsner si počkajú na vecné argumenty, odôvodňujúce vyslovenie nedôvery. Jednoznačne nepodporí odvolanie ministrov Anton Danko. Zuzana Plháková (nez.) je stále členkou SDKÚ. .

Banáš opustil ANO
Na druhej strane, o ďalšieho poslanca včera prišla koaličná ANO. "Kroky vedenia strany stále viac vo mne spochybňovali smerovanie aliancie," konštatoval Banáš v liste, ktorý oznámil aliancii odchod z jej radov. Deklaroval však, že bude podporovať vládne reformy. Pre odchod sa rozhodol po analýze štýlu politiky, ktorý začal prevládať vo vedení strany aj pri zostavovaní kandidátky ANO do Európskeho parlamentu.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:01