TASR - Jaroslav Novák
StoryEditor

Kočnerov obhajca: Vítam zmenu právnej kvalifikácie v kauze motákov

23.06.2021, 16:03
Autor:
TASRTASR
Kočnerov obhajca Michal Mandzák uvítal, že predseda senátu Okresného súdu Bratislava I a senát ako taký rozhodol takýmto spôsobom, že nejde o trestný čin marenia spravodlivosti.

Na augustovom hlavnom pojednávaní s podnikateľom Marianom Kočnerom bude vykonané dokazovanie v súlade s návrhmi prokuratúry, ako aj s návrhmi obhajoby. Uviedol to médiám dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín Branislav Murgaš po skončení stredajšieho verejného zasadnutia.

"V zásade ja som v podanej obžalobe tento skutok kvalifikoval ako zločin marenia spravodlivosti v štádiu prípravy s tým, že predseda senátu po naštudovaní tejto trestnej veci rozhodol, že skutok tak, ako je uvedený v obžalobe, ktorú som podával, vykazuje znaky trestného činu," uviedol prokurátor.

Spokojnosť Kočnerovho obhajcu

Zdôraznil, že predseda senátu Okresného súdu Bratislava I sa v stredu stotožnil s touto právnou kvalifikáciou, ale má byť toho názoru, že skutková veta tak, ako bola naformulovaná v obžalobe, napĺňa znaky inej skutkovej podstaty trestného činu. A to zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy.

"Zatiaľ nie je možné konštatovať jednoznačne, že právna kvalifikácia sa ešte nemôže zmeniť v priebehu hlavného pojednávania. Pokiaľ ide o trestnú sadzbu v prípade pôvodne podanej obžaloby, išlo teda o pokus marenia spravodlivosti so základnou trestnou sadzbou v rozpätí jeden až šesť rokov. V tomto prípade by malo ísť o trestnú sadzbu tri až osem rokov,“ dodal Murgaš.

Kočnerov obhajca Michal Mandzák uvítal, že predseda senátu OS Bratislava I a senát ako taký rozhodol takýmto spôsobom, že nejde o trestný čin marenia spravodlivosti.

"Tá právna kvalifikácia bola od začiatku nezmyselná, na to sme poukazovali od začiatku prípravného konania. Z hľadiska právnej kvalifikácie je síce prísnejšia, ale z hľadiska dôkazného stavu sa výrazne posilňujú pozície obhajoby. Takže preukázať, že môj klient mal navádzať niekoho na krivú výpoveď, je v tomto dôkaznom stave absolútne minimálne," zdôraznil Mandzák.

Senát Okresného súdu Bratislava I začal v stredu popoludní konať na verejnom zasadnutí v kauze tzv. motákov obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera.

Ďalšie pojednávanie v auguste

Po približne pol hodine súd aj vytýčil termín hlavného pojednávania najskôr na termíny 9. až 11. augusta. Potom ich záverom zmenil na termín 10. až 11. augusta z dôvodu súbehu pojednávaní obhajoby.

Kočner sa na zasadnutie nenechal eskortovať z výkonu trestu odňatia slobody a dal svojmu obhajcovi súhlas na konanie v neprítomnosti. Obžaloba bola podaná 21. apríla 2021.

Kočner mal posielať z väzby motáky cez Petra Tótha. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby to uviedol vlani v jednej zo svedeckých výpovedí na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:45