StoryEditor

Voliči sa k SDKÚ môžu vrátiť

16.02.2010, 23:00
Autor:
besbes

SDKÚ prichádza o voličov. Čo musí urobiť, aby to zastavila?
Nemali by už prichádzať ďalšie kauzy. Nie je isté zatiaľ ani to, do akej miery chápu voliči SDKÚ tú poslednú kauzu ako uzavretú. Hovorí sa o tejto téme už podstatne menej, ide to do stratena a SDKÚ sa tiež zrejme zameria hlavne na voľby, na kandidátku a primárne voľby. A potom riešiť kampaň a ako osloviť voliča. Pre nich by nemalo dobrý efekt vracať sa do minulosti a vŕtať sa v nej, pokiaľ teda nebudú musieť na niečo reagovať.

Môže na voličov SDKÚ reálne zapôsobiť aj volebný program strany?
Väčšina voličov programy nečíta, ale je pravdepodobné, že najskôr si prečíta program volič zo strany, akou je SDKÚ.

Tvrdíte, že niektorí voliči, ktorí prešli k SaS, sa nakoniec môžu vrátiť k SDKÚ. Aká je táto skupina veľká a nakoľko je to pravdepodobné?
Ide o pevnosť volebného rozhodnutia. Ak sa spýtate voliča SDKÚ, nakoľko je rozhodnutý voliť túto stranu, tak v priemere je to väčšia miera pevnosti rozhodnutia ako pri voličovi SaS. Aj historicky naše skúsenosti hovoria, že nové politické strany získavali pomerne vysoké preferencie a volebný výsledok bol nakoniec o čosi nižší alebo sa výraznejšie prepadli. SaS sa momentálne podarilo získať voličov na kauze SDKÚ, no nemôžu ostať spokojní, že sú na nich pevne nadviazaní. Sú tu aj voliči, ktorí sa budú rozhodovať, či SaS alebo SDKÚ, alebo či vôbec pôjdu voliť.

Môže mať na čísla SaS a SDKÚ dosah aj fakt, že Richard Sulík definitívne odmietol predvolebnú koalíciu s SDKÚ?
Nemyslím si, že toto by ešte mohlo zavážiť. Tí, ktorí podporujú Sulíka, to robia bez ohľadu na to, či chcel alebo nechcel ísť s SDKÚ. Skôr bude mať vplyv to, ako SDKÚ dokáže zvládnuť svoj problém.

Dostane sa SaS ako nová strana do parlamentu?
Je to naozaj veľmi ťažké, keďže nevieme, čo urobili zmeny v SDKÚ s preferenciami. Určite sa podľa mňa udržia nad hranicou 5 percent. Zatiaľ robia kampaň veľmi šikovne a majú dobre nabehnuté na úspech vo voľbách. Už aj vo voľbách do Európskeho parlamentu zaznamenali celkom úspech.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:59