StoryEditor

Polícia ukázala na päť "nástenkárov"

09.03.2011, 23:00

Ako prví by za kauzy bývalej vlády mohli zaplatiť ľudia Jána Slotu -- odvolaní šéfovia rezortu výstavby Marián Janušek a Igor Štefanov (SNS). V kauze nástenkového tendra, kde ide o škodu pre štát vo výške 119,5 milióna eur, totiž padli prvé obvinenia. Kým Janušeka už imunita nechráni, a tak figuruje medzi štyrmi obvinenými, stíhanie poslanca SNS Štefanova bude musieť odobriť parlament.

SNS sa nedá zastrašiť
"Bol daný podnet dozorujúcej prokurátorke na zbavenie imunity piateho podozrivého, ktorý je poslancom," oznámil včera minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Ide o jednu z najzávažnejších káuz, kde sú podozriví vysoko postavení predstavitelia bývalej vlády," tvrdil Lipšic. Či prokuratúra navrhne stíhať Štefanova, zatiaľ nie je známe. Rozhodnutie polície zatiaľ nedostal ani prokurátor, ani obvinení.

SNS obvinenie považuje za odvetu za to, že kritizovala Lipšicovo pôsobenie. Vraj sa však nedá ničím zastrašiť. "Na Slovensku bombastické obvinenie políciou pred kamerami ešte vôbec neznamená aj odsúdenie či vinu obvinených. Potvrdzujú to mnohé prípady z ostatných mesiacov i rokov," podotkla hovorkyňa strany Jana Benková. Neúspechom totiž skončili stíhania poslanca HZDS Gabriela Karlina či člena KDH Pavla Bielika. Vo väzení skončil za konflikty s policajtmi a podvody len škandalózny exposlanec SDK (predchodkyne SDKÚ-DS) Peter Ďuračka.

Štátny tajomník Maroš Žilinka je však presvedčený, že majú dostatok dôkazov. Jeden napríklad našli na ministerstve v počítači. "Návrh zmluvy o spolupráci, ktorá bola uzavretá s ministerstvom a konzorciom spoločností, bol vypracovaný deň pred otvorením a vyhodnocovaním ponúk," povedal bývalý prokurátor. Lipšic je tiež presvedčený, že vec bude úspešná aj pred súdom, ktorý zakladal. "Táto vec je v kompetencii Špeciálneho súdu, ako viete. Ešte bude potrebné niečo urobiť s Najvyšším súdom," naznačil Lipšic. Obáva sa totiž, že aj keby ich nižší súd odsúdil, kauza by mohla skončiť na stole predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina, ich kolegu z bývalej vlády.

Exministrom nie je do reči
Janušekovi, ktorý kontroverznú zmluvu podpísal ako šéf rezortu, hrozí väzenie od desať až 20 rokov, ostatným obvineným od dvoch do ôsmich rokov. Včera sa k obvineniu z machinácií pri verejnom obstarávaní, porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa odmietol vyjadriť. "Nebudem na to reagovať," odbil nás a zložil telefón.

Z čoho chcú obviniť Štefanova, Lipšic nepovedal. Štefanov bol Janušekovým nástupcom na poste ministra po tom, čo ho na jar 2009 pre škandál odvolali. Štefanov ešte predtým podpísal zmluvu z titulu šéfa Agentúry na podporu regionálneho rozvoja. Okrem toho, že predsedal výberovej komisii, ktorá určila ako víťaza konzorcium štyroch firiem, v spornom tendri neskôr podpisoval všetky faktúry. Od začiatku kauzy odmietal akékoľvek porušenie zákona, či neefektívne vynaloženie peňazí. "Obvinený môžem byť, ale ja som vždy tvrdil, že celá tá vec, nech sa zdá komukoľvek nezákonná, bola v súlade so zákonom," obhajoval tender ešte v auguste minulého roku. Včera počas celého dňa nedvíhal svoj mobilný telefón.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:55