StoryEditor

Sekretárky na súdoch nahradia stroje

15.03.2011, 23:00

Stroj namiesto sekretárky môže byť už o mesiac realitou na slovenských súdoch. Slovenská akadémia vied práve dokončuje systém, ktorý dokáže s 95-percentnou presnosťou prepisovať ľudskú reč. Predstaví ho v apríli. Mesiac predtým však prichádza na trh aj konkurent z Česka.
A kým Slováci dolaďujú posledné detaily, Česi už slovenským advokátom či nemocniciam predali niekoľko licencií na systém, ktorý v zlomku sekundy prepíše hovorenú reč do textového programu. "Produkt je jazykovo aj terminologicky upravený špeciálne pre potreby slovenskej justície," povedal šéf českej spoločnosti Newton Technologies Petr Herian.

Štát však už investoval do obdobného systému našich vedcov. Ministerstvo už SAV vyplatilo 14 miliónov korún (asi 464 700 eur). Česi nový typ sekretárky ponúkajú za tisíc eur na jednu licenciu. Ak by ju dostal každý zo 1 376 slovenských sudcov, ktorí dennodenne diktujú sekretárkam zápisnice, ministerstvo spravodlivosti by zaplatilo 1,37 milióna eur. "Náš systém podľa zmluvy dodáva ministerstvu neobmedzenú licenciu," podotýka Milan Rusko zo SAV. Cena napokon zavážila aj pre ministerstvo. "Po vyhodnotení vynaložených minulých nákladov a potrebných budúcich investícií ministerstvo sa rozhodlo, že je efektívnejšie pokračovať v projekte SAV," povedal hovorca Peter Bubla.

Pisárky sa však o prácu báť nemusia, roboty ich úplne nenahradia. Nedokážu napríklad zopnúť spisy, vytlačiť zápisnicu či vyjsť pred dvere a zavolať svedka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:51