StoryEditor

Galko sľub o odškodnom za Hejce nenašiel

11.04.2011, 00:00

Pozostalí po 42 vojakoch, ktorí po páde vojenského lietadla AN-24 zahynuli pri obce Hejce, sa ďalšieho odškodného nedočkajú.
Na poslednej pietnej spomienke v januári minister Ľubomír Galko (SaS) povedal, že je ochotný s nimi rokovať. Rodiny obetí totiž trvajú na tom, že vtedajšia vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) každej rodine sľúbila odškodné nad rámec zákona -- milión korún pre každú rodinu. Ministerstvo obrany však dnes tvrdí, že po preskúmaní rôznych prameňov žiadnu zmienku o sľube nenašlo. "Prešli sme všetky relevantné dokumenty z Národnej rady, prešli sme záznamy, tak printové, ako aj audio a nikde sa o tom prísľube nehovorí. Ministerstvo obrany spravilo všetky možné kroky, aby to preskúmalo," povedal HN vedúci Galkovej kancelárie Marián Kurilla. Rodinám obetí bolo podľa zákona vyplatených spolu asi 2,3 milióna eur (69 milióna Sk). Manželky dostali 50-násobok priemerného platu vojakov, rodičia vojakov, ktorí boli slobodní, polovicu z toho.
To sa im zdá nespravodlivé a volajú po náprave. O nadštandardnom odškodnení pritom v deň piateho výročia hovorili pre HN aj bývalí ministri obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS) a Jaroslav Baška (Smer-SD). "Určite tam bolo uznesenie vlády, ktoré hovorilo, že okrem bežných náležitostí tam bude aj odškodnenie od štátu," povedal v januári pre HN Fedor. Kurilla z ministerstva obrany však tvrdí, že vláda vyčlenila nad rámec zákona len 400-tisíc korún starej meny pre jednu z obetí, ktorý nebol vojak a nevzťahoval sa na neho zákon o sociálnom zabezpečení.

Rodičia zosnulého vojaka Rastislava Nováka v tejto súvislosti zalovili v rodinnom archíve z "čierneho štvrtka". Tvrdia, že dôkaz našli a poskytnú ho ministerstvu. "Rodinám 42 obetí štvrtkovej tragédie vyplatí štát odškodné dva razy. Na jedno majú pozostalí nárok zo zákona a o ďalšej mimoriadnej pomoci rozhodla včera vláda. Výšku premiér Mikuláš Dzurinda nechcel po jej mimoriadnom rokovaní povedať," číta Jozef Novák, otec vojaka, citát z denníka Pravda z januára 2006. "Ja to odfotím a pošlem im to. Je to tu čierne na bielom," sťažuje si pani Nováková.

Ministerstvo bude pozostalých o svojom doterajšom postupe informovať koncom tohto týždňa. "Predmetom informácie bude opis všetkých krokov, ktoré rezort v tejto veci mohol a vykonal," hovorí Lukáš Milan z komunikačného oddelenia rezortu. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:52