StoryEditor

Desať najdôležitejších míľnikov v histórii strany Smer-SD od jej vzniku až dodnes

06.12.2009, 23:00

1. Odchod z SDĽ a vznik Smeru
1999
-- Robert Fico ako najpopulárnejší politik SDĽ ešte v priebehu roka vyhlásil, že z SDĽ nemieni odísť. "Zostávam celkom pochopiteľne členom SDĽ, pretože si naozaj neviem predstaviť, že by som odhodil tých ľudí, s ktorými som tak veľa urobil," povedal pre Slovo. Na doplňujúcu otázku, či neuvažuje o odchode zo strany, reagoval: "Považujem to za absolútny nezmysel." V septembri toho istého roka z SDĽ vystúpil a už v októbri založil stranu Smer. Ustanovujúci snem mala v decembri.

2. Prvá veľká facka -- volebná porážka
2002
-- Robert Fico a Smer si pred parlamentnými voľbami verili. Už dva roky predtým Fico vyhlasoval, že ak Smer neuspeje, odíde z politiky. "Smer ponúka inú alternatívu. Ak vyjde, budem veľmi tvrdo za ňu bojovať, ak nevyjde, odídem z politiky," povedal v roku 2000 pre Národnú obrodu. Aj napriek reklamným spotom o vypraní špiny v slovenskej politike a bilbordom s "holými zadkami" Fico Smer k víťazstvu nepriviedol. Hoci skončil v opozícii, z politiky neodišiel.

3. Kľúčová zmena orientácie
2004
-- Pred voľbami 2002 predseda Smeru Fico označoval svoju stranu ako tretiu cestu. "Pokúšame sa z tretej cesty urobiť štandardný politický prúd, ktorý sa nebude priraďovať ani k sociálnej demokracii, ani nikde inde." V roku 2003 Fico ešte opakoval svoje vyhlásenie, že by nebol rád, ak by niekto Smer volal socialistickou stranou. No ešte v tom istom roku označil stranu za stredoľavý subjekt. V roku 2004 sa Ficovi podarilo pohltiť ľavicové strany (SDĽ, SDA a SDSS). Smer zmenil názov na Smer-Sociálna demokracia.

4. Prvý veľký triumf -- Fico zostavuje vládu
2006
-- Smer-SD vyhral parlamentné voľby. Predseda strany Fico konečne dostal možnosť zostavovať vládu. Za partnerov si vybral Vladimíra Mečiara (ĽS-HZDS) a Jána Slotu (SNS). "Stále platí môj výrok, že najlepší prístup k Mečiarovi je neveriť mu," vyhlásil ešte v roku 2001 o človeku, s ktorým teraz podpísal koaličnú dohodu. Fico sa stal predsedom novej vlády.

5. Medzinárodná izolácia strany
2006
-- Smer-SD dostal krátko po zostavení vlády stop integrácii do Strany európskych socialistov. Socialistom prekážalo vládne spojenectvo so Slotovou SNS, ktorú v zahraničí považujú za nacionalistickú. Fico argumentoval tým, že vláda, ktorú zostavil, je najvhodnejšia na presadzovanie sociálno-demokratického programu a bude dodržiavať ochranu menšín a všetky európske záväzky. Európskych partnerov však nepresvedčil a v októbri 2006 pozastavili Smeru vstup do stáleho členstva.

6. Prvá veľká koaličná kríza
2007
-- Ficovi sa takmer rozpadla vláda. Po škandalóznom predaji pozemkov vo Veľkom Slavkove vyzval premiér ministra pôdohospodárstva z HZDS Miroslava Jureňu na odchod. Mečiar s tým nesúhlasil a pohrozil Ficovi vyslovením nedôvery. "Radšej treba túto vládnu koalíciu rozpustiť, ako podporovať, skrývať alebo robiť nejaké opatrenia, ktoré by zakrývali škandalózne prevody majetku," vyhlásil Fico. Kríza sa skončila odchodom ministra. Obe koaličné strany uzatvorili "dočasný" mier.

7. Prvé upratovanie vo vlastnej kuchyni
2008
-- Prvý Ficov minister musí opustiť svoje kreslo. Minister obrany František Kašický pohorel na predraženom tendri za 4 miliardy korún na upratovacie služby a zimnú údržbu. Odchádza na vlastnú žiadosť po rozhovore s premiérom. "Vždy sú dve možnosti. Prvá je, že minister pochopí realitu, čo pán minister Kašický dokázal, za čo si ho veľmi vážim. Alebo nepochopí realitu a v takej situácii nastupuje predseda vlády, ktorý môže dať prezidentovi návrh na jeho odvolanie," skonštatoval Fico.

8. Koniec koruny, začiatok eura
2009
-- Smer-SD ako dominantná strana je pri zlomovej udalosti v histórii Slovenska. Krajina vstúpila do eurozóny, a tak sme sa stali 16. krajinou, v ktorej platíme jednotnou európskou menou euro. "Som presvedčený, že euro bude úspechom pre túto krajinu," povedal premiér o vstupe do eurozóny, ktorú zároveň označil za ochrannú zónu pre Slovensko vo svetle finančnej krízy.

9. Volebné ťaženie zavŕšené
2009
-- Tri voľby v jednom roku, tri víťazstvá Smeru. Strana zavŕšila svoju dominanciu v štáte na všetkých úrovniach. Najmä vďaka Smeru je Ivan Gašparovič opäť prezidentom, strana zvýšila počet svojich europoslancov z 3 na 5 a ovládol aj župy -- získal 7 z 8 županov. "Je to výsledok, ktorý potvrdzuje, že Smer-SD je stabilná politicky dominantná strana, ktorá sa opiera nielen o poslancov NR SR, ministrov, štátnych tajomníkov, ale má svoje silné pozície aj na komunálnej úrovni," vyhlásil Fico.

10. Najťažší súper -- nezamestnanosť
2009
-- Strane sa krátko pred budúcoročnými voľbami do NR SR objavil najväčší protivník -- nezamestnanosť, z mesiaca na mesiac stúpa počet ľudí bez práce. Analytici Fica varujú, že nezamestnanosť by mohla byť jeho najvážnejším problémom pre úspech Smeru v parlamentných voľbách. Pred koncom roka premiér rozdal svojmu kabinetu úlohy, ako proti nej bojovať, a obavy z najhoršieho skrýva. "Nevymykáme sa z európskeho trendu," trvá na svojom Fico.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:29