StoryEditor

Fico sľubuje trinásty dôchodok aj po voľbách

28.06.2010, 00:00

Robert Fico z opozície vytasí proti pravicovým rivalom, ktorí ho pripravili o moc, silné zbrane. Budúcu štvorkoalíciu bude v parlamente podľa všetkého atakovať návrhmi, na ktoré si netrúfol ani počas štvorročného vládnutia. Jedným z nich budú trináste dôchodky, ktoré sa objavili aj na predvolebných bilbordoch Smeru.

Politológovia predpovedajú, že Fico sa v opozičnej lavici nezmení. Naďalej bude útočným politikom.

"Budeme tvrdí"
Predstavitelia Smeru už dnes avizujú, že 13. dôchodky navrhnú bez ohľadu na to, že Sociálnu poisťovňu odovzdávajú nastupujúcej vláde s vyprázdnenou kasou. "Určite prídeme s trinástym dôchodkom," odkazuje poslankyňa Smeru Jana Laššáková. Smer ani raz nepredložil takýto návrh počas svojej vlády, keď mal na ich presadenie dostatok hlasov v parlamente. Penzistom zaviedol len vianočné dôchodky -- išlo o príspevky k riadnym dôchodkom najviac vo výške 66 eur.

Podľa politológa Michala Horského sa nová vláda musí pripraviť na to, že Smer ako opozičný hráč roztrhne vrece s populistickými návrhmi. "Viac to bude o politickom marketingu ako o uvážlivých hospodárskych či sociálnych zmenách."

Laššáková sľubuje, že od začiatku budú "veľmi tvrdou opozíciou, ktorá vláde nič nedaruje". Podľa nej voliči SDKÚ, SaS, KDH a Mostu boli oklamaní. "Prakticky nič z predvolebných sľubov nesplnia. Hlavne SaS namotala mladých ľudí na dekriminalizáciu marihuany a nič z toho." Jej stranícka kolegyňa zo Smeru Jana Vaľová tvoriacej sa koalícii vyčíta, že do programových téz nezahrnula žiadne pozitívne opatrenia pre mladé rodiny. "Budeme chcieť zachovať štandardy pre rodiny s deťmi." Odchádzajúci minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák chce zase ako poslanec bojovať za sociálne istoty policajtov. "Treba rozvíjať sociálne programy, hlavne bytovú politiku."

Smer nezabúda ani na umelcov. "Mám pripravené zákony v zmysle istého rozvibrovania trhu s výtvarným umením," hovorí poslanec Dušan Jarjabek. Výtvarníkom chce znížiť daňové zaťaženie.

Ficovo vábenie
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova Fico ani po odchode do opozície nezmení útočný štýl politiky. "Konfliktnú rétoriku nezmierni ani voči KDH, aby si zvýšil koaličný potenciál." Politológ Horský očakáva, že predseda Smeru v opozícii zužitkuje komunikačné zručnosti, ktorým sa priučil v premiérskej stoličke. "Vábivým slovníkom bude lákať ďalších voličov." Mária Mihaliková, Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 18:04