StoryEditor

Tiposu šéfuje aj muž z veľkej kauzy

14.10.2010, 00:00

Sporné nominácie v lotériovej spoločnosti Tipos odchodom Stanislava Žiačika z funkcie riaditeľa pre sporné zákazky s jeho bývalou firmou sa zrejme neskončili. Vo vedení predstavenstva štátnej akciovky sa ako podpredseda koncom septembra objavil Günther Furin, blízky človek ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS).

Do rúk "súkromníkom"
Do vedenia ho nominoval práva Mikloš, ktorému člen vedenia Tiposu dokonca radí na ministerstve za peniaze. Furin je pritom bývalý šéf Správnej rady Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania (NADSME), kde sedel v čase, keď vznikli dva kontroverzné fondy -- Slovenský rozvojový fond a Fond Seed Capital. Práve Správna rada odsúhlasila, aby fondy zriadené štátom spravovali súkromné spoločnosti.

Riaditeľom agentúry bol v tom čase Bystrík Berthoty, ktorého do funkcie odporučil vtedy zastupujúcemu ministrovi hospodárstva Miklošovi Furin. "Ukázalo sa, že štátne vedenie je veľmi nespoľahlivé, viď ako sa naložilo s tými peniazmi za ministra Ruska," obhajoval vtedajšie kroky agentúry Furin včera. Narážal na údajnú spreneveru v agentúre viac ako 1,5 miliardy korún v starej mene, ku ktorej malo dôjsť v čase pôsobenia ministra Pavla Ruska z ANO. To, že by štát zmenou, ktorú potom agentúra spravila, stratil kontrolu nad peniazmi, Furin popiera. Svoje vymenovanie do Tiposu, aj napriek pôsobeniu v agentúre, preto nepovažuje za problém.

Necíti sa byť ani zvýhodnený svojím vzťahom s Miklošom. "Pán minister je môj zamestnávateľ už dlhé roky. Máme dlhodobý korektný vzťah, dlho pre neho pracujem, pozná ma dlhé obdobie, podieľal som sa na 'iks'´ veciach," uviedol Furin. To, že má poradca ministrovu dôveru, nám Mikloš odkázal aj po svojom hovorcovi Martinovi Jarošovi. "Pán Furin v minulosti preukázal, že si zaslúži dôveru a že dokáže zodpovedne obhajovať záujmy štátu," reagoval pre HN. V jeho pôsobení v agentúre, ktorá je momentálne jedným z najväčších problémov koalície, Mikloš problém nevidí. "Spájanie s  obvineniami ohľadom agentúry NADSME považujeme za čisté špekulácie živené tými, ktorí boli za chod agentúry v ostatných rokoch zodpovední," dodal Jaroš.

Jahnátek vidí problém
Bývalý minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD), ktorý na Furina poukázal ako na zodpovednú osobu za súčasný stav vo fondoch agentúry, nevníma jeho dosadenie do Tiposu ako novú politickú kultúru avizovanú touto vládou. "Ľudia, ktorí vystupujú v nejakých kauzách, by nemali byť vymenovaní do iných funkcií. V tomto prípade by sa malo počkať, čo ukáže vyšetrovanie v agentúre a ak sa ukáže, že pán Furin je čistý, nech sa páči," zhodnotil exminister hospodárstva.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:48