StoryEditor

Výsledky online: Pravica prehrala. Fiasko to nebolo

27.11.2010, 23:00
Priebežne aktualizované | HNonline vám prináša výsledky komunálnych volieb minútu po minúte.

18:14 Kombináciou neschopnosti a nekompetentnosti prišla košická pravica o podstatnú časť svojich voličov. Najprv vo voľbách do VÚC a teraz aj v komunálnych voľbách, povedal nezávislý kandidát na primátora Košíc Marek Kažimír.

17:39 Strany vládnej koalície v najväčších mestách nezvládli taktickú bitku s opozičným lídrom Robertom Ficom. O fiasko sa však nešlo. Viac čítajte tu.

17:01 KDH nemalo na post bratislavského primátora kandidáta, ktorý by bol schopný medzi pravicovými voličmi získať väčšiu podporu, než akú dosiahla Magda Vášáryová. "Zvlášť po rozporuplnej kariére Andreja Ďurkovského v posledných rokoch," tvrdí politológ.

16:43 Audit ekonomiky mestskej časti Bratislava-Ružinov bude v tejto samospráve po nástupe jej nového vedenia po sobotných komunálnych voľbách. Na brífingu to dnes oznámil novozvolený starosta Dušan Pekár(KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS).

16:02 KDH sa domnieva, že výsledok komunálnych volieb na mnohých miestach ovplyvnili nedemokratické a korupčné praktiky kupovania a ovplyvňovania hlasov voličov. KDH bude preto iniciovať sprísnenie volebného zákona.

KDH ďalej konštatuje, že sa mu podarilo obhájiť pozície z minulých volieb na úrovni obcí a obecných zastupiteľstiev. Hnutie je tak v trojici početne najviac zastúpených politických strán na miestnej úrovni. Podľa KDH víťazstvo ľavice v Košiciach bolo umožnené rozdelením pravicových voličov.

15:30 Výsledky sobotňajších komunálnych volieb považuje strana Most-Híd za potešujúce. Najmä na južnom Slovensku však chceli Bugárovci viac, a preto ich mrzí, že v niektorých tamojších okresoch nedosiahli taký výsledok, aký si želali.

15:25 Posledná zápisnica, ktorú štatistický úrad spracoval, mu bola doručená z okrsku v obci Dvory nad Žitavou dnes po 9. hodine.

15:20 V obci Harmanec neďaleko Banskej Bystrice zatiaľ starostu nemajú. V komunálnych voľbách (27.11.) tu totiž získali dve kandidátky rovnaký počet hlasov. Podľa zákona musia byť v obci vyhlásené nové voľby.

14:52 Polícia prijala viac ako sto podnetov, ktoré sa týkali komunálnych volieb. Niektoré už vyhodnotila ako neopodstatnené, ďalšie preveruje.

14:45 Najmenej ľudí sa v sobotu 27. novembra dostavilo do volebných miestností v Bratislavskom kraji, a to iba 37,94 percenta. Naopak, najviac v Prešovskom kraji, kde volebná účasť predstavuje 53,66 percenta. Celoslovenská dosiahla 49,69 percenta. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedla predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

14:36 Jednou z prvých vecí, ktoré urobí budúci primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD), bude smerovať k zverejňovaniu rozhodnutí, zmlúv, faktúr aj informácií o pridelených bytoch. Povedal to v dnešnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Čo chcú zmeniť ďalší šéfovia krajských miest? Čítajte tu.

14:27 Výsledok komunálnych volieb súčasného a zároveň budúceho primátora Levíc Štefana Mišáka (Smer-SD, Most-Híd) príjemne prekvapil.

14:15 Neúspešný kandidát na post primátora Bratislavy Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ, DS) dnes symbolický spred budovy Parku kultúry a oddychu (PKO) vyzval víťaza volieb Milana Ftáčnika (nezávislý), aby začal konať vo veci búrania známeho bratislavského komplexu.

14:03 Staronový primátor Topoľčian Peter Baláž nominovaný koalíciou Smer-SD, SNS sa dnes poďakoval voličom za opätovné zvolenie. Jeho prioritami v najbližšom období bude dokončenie 11 rozpracovaných projektov, vybudovanie penziónu pre seniorov s kapacitou 51 miest a rekonštrukcia troch materských a troch základných škôl.

13:53 V Zlatých Moravciach zvíťazil zdravý rozum. Týmito slovami komentoval porážku súčasnej primátorky Serafíny Ostrihoňovej a svoje volebné víťazstvo kandidát koalície Smer-SD, KDH a ĽS-HZDS Peter Lednár.

Obvinenia Ostrihoňovej z volebných podvodov a zmanipulovania volieb označil za „do neba volajúci nezmysel“. „Aké zmanipulovanie? Veď ten výsledok bol jasný. Obvinenia zo zvážania Rómov sú hlúposť,“ povedal.

12:55 V zastupiteľstvách budú mať väčšinu nezávislí poslanci. Zo strán vedie Smer. Podrobnosti nájdete tu.

12:48 Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes priznal, že stredoľavé strany boli v komunálnych voľbách úspešnejšie ako stredopravé. "Nepoznám športovca ani politika, ktorý by porážku prijímal s ľahkosťou. Ale pravda oslobodzuje," uviedol.

12:24 Ústredná volebná komisia potvrdila priebežné výsledky komunálnych volieb, zmena tak nastane na šiestich primátorských postoch krajských miest. Ako si rozdelili strany a koalície posty primátorov nájdete tu.

12:13 Štatistický úrad zverejnil kompletné výsledky komunálnych volieb. Pozrite si ich na hnonline.sk alebo si ich stiahnite do svojho počítača.

Kompletné výsledky

12:10 Najviac primátorských a starostovských stoličiek (979) získali v sobotných komunálnych voľbách nezávislí kandidáti. Zo strán dominoval ľavicový Smer-SD expremiéra Roberta Fica, ktorý obsadí vedenie 599 miest a obcí. Hlasovania sa zúčastnilo viac ľudí ako pred štyrmi rokmi, k urnám prišlo 49,69 percenta voličov. Slováci si v sobotu zvolili nových primátorov, poslancov a starostov v 2917 obciach.

11:44 Komunálne voľby potvrdili, že ĽS-HZDS má dostatok síl a odborníkov spolu s progresívnym programom. Tvrdí to riaditeľ odboru verejnej mienky ĽS-HZDS Stanislav Háber.

11:19 Pozície ľavice v komunálnej politike sa po sobotných komunálnych voľbách podľa prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova posilnili, využila rozpoltenosť pravice na miestnej úrovni.

11:13 Väčšina kandidátov na lokálnej úrovni sa snažila vyhnúť priamemu spojeniu s politickými stranami z dôvodu, aby maximalizovali potenciálnu podporu zo strany voličov. Povedala to politologička Darina Malová.

10:23 Ľudia nie sú spokojní s vládou. Ukázali to vo voľbách. Tvrdí to politológ.

09:52 Nový trenčiansky primátor Richard Rybníček (nezávislý) získal podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb v boji o primátorské kreslo viac ako 70 percent z odovzdaných platných hlasov.

09:40 Občania v komunálnych voľbách preferovali zmenu, dobrým znamením je aj to, že sa zvýšila voličská účasť. Takto dnes zhodnotil neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávy obcí politológ Michal Horský.

09:08 Novou primátorkou Banskej Štiavnice sa stala Nadežda Babiaková, podporovaná stranami SMER, ĽS-HZDS a SNS. Účasť na voľbách v tomto historickom meste, zapísanom v zozname UNESCO, dosiahla 52,36 %.

09:03 Primátorom Zvolena v nasledujúcich štyroch rokoch bude opäť Miroslav Kusein, kandidát širokej koalícia desiatich strán a hnutí - SMER-SD, ĽS-HZDS, KDH, Most-Híd, KSS, HZD, SZS, ZRS, EDS a SF.

08:37 Členovia Ústrednej volebnej komisie podpíšu zápisnicu o výsledku volieb v Slovenskej republike o 11.00 hodine.

08:18 Novým starostom košického sídliska Luník IX. bude Dionýz Slepčík (SDKÚ-DS, KDH, SMK-MKP). Vo funkcii nahradí Ladislava Šaňu.

08:01 Podľa neoficiálnych výsledkov sa do čela Košíc s vyše 22-tisíc hlasmi (36 percent) postaví bývalý minister zdravotníctva za Smer-SD Richard Raši.

07:30 Sobotňajšie komunálne voľby priniesli zmenu na čele šestice z ôsmich krajských miest. Do kresla primátora zasadnú štyria noví primátori, ktorí kandidovali za ľavicový Smer-SD, alebo sa o funkciu uchádzali s podporou strany expremiéra Roberta Fica. Volebná účasť bola o niečo vyššia ako pred štyrmi rokmi, podľa informácií tesne pred skončením sčítania hlasov prišla k urnám takmer polovica voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov hlasovania.

4:06 Starostu získala v tohtoročných komunálnych voľbách podľa neoficiálnych výsledkov aj Európska demokratická strana, ktorej šéfuje Talian Antonio Parziale. Do čela obce Bulhary vo volebnom obvode Lučenec sa postaví jej nominant Dezider Szakó.

3:56 Primátorom Zlatých Moraviec sa podľa predbežných výsledkov stal Peter Lednár (Smer-SD, KDH, ĽS-HZDS). Účasť voličov vo voľbách dosiahla 56,66 percenta. Lednár vystrieda vo funkcii kontroverznú primátorku Serafínu Ostrihoňovú (nezávislá).

3:52 Starostkou bratislavskej mestskej časti Staré Mesto sa na najbližšie štyri roky stala Tatiana Rosová (SDKÚ-DS, SaS, KDH, OKS). Vo funkcii strieda Andreja Petreka, ktorý kandidoval ako nezávislý.

3:45 Novým primátorom mesta Svidník sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb stal nezávislý kandidát Ján Holodňák, ktorý získal 2136 hlasov. TASR to potvrdil predseda mestskej volebnej komisie vo Svidníku Jozef Kurty. Na druhom mieste skončil Pavel Olejár (Smer-SD, ĽS-HZDS) s počtom hlasov 1341 a v poradí tretie miesto obsadil úradujúci primátor Michal Bartko (nezávislý), keď mu odovzdalo hlas 1025 voličov.

3:28 Poslanec Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Ondrej Matej nevníma výsledok komunálnych volieb ako výraznú prehru, napriek tomu, že skončil na druhom mieste za Pavlom Hagyarim (nezávislý). Matej za pozitívnu považuje skutočnosť, že pravica porazila v tohtoročných primátorských voľbách ľavicu.

3:21 Novým primátorom Sobraniec sa podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR stal Štefan Staško. V komunálnych voľbách kandidoval s podporou opozičnej strany Smer-SD. V kresle nahradí Pavla Džurinu, toho podporovali strany ĽS-HZDS, SDKÚ-DS a KDH. Účasť v Sobranciach sa podľa neoficiálnych výsledkov vyšplhala na 68,8 percenta.

3:15 Primátorom Komárna v nastávajúcom štvorročnom období bude podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb Anton Marek (nezávislý). Novozvolený primátor získal 5492 hlasov. TASR o tom informoval predseda mestskej volebnej komisie Róbert Dobi. O primátorské kreslo sa v Komárne uchádzali traja kandidáti. Okrem Antona Marka tiež súčasný primátor Tibor Bastrnák (Most-Híd), za ktorého hlasovalo 3846 voličov a László Stubendek (SMK), ktorý získal 4265 hlasov.

3:06 Po spočítaní výsledkov vo viac ako 95 percentách obcí na Slovensku volebná účasť v tohtoročných komunálnych voľbách klesla pod 50 percent.

3:00 Richard Raši (Smer–SD, Most–Híd) oznámil svoje víťazstvo v boji o post primátora mesta Košice a spolu so svojimi spolupracovníkmi si pripil aj víťazným pohárom sektu.

2:53 Na post starostu Petržalky sa po rokoch vracia Vladimír Bajan (nezávislý), ktorý v minulosti pôsobil aj ako bratislavský župan. Podľa neoficiálnych priebežných informácií Štatistického úradu (ŠÚ) dosiahla volebná účasť v tejto najväčšej bratislavskej mestskej časti viac ako 27 percent. Starostom Ružinova sa na najbližšie štyri roky stal Dušan Pekár (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd, OKS), ktorý vyhral volebnú súťaž pri viac ako 32-percentnej účasti. Devínskej Novej Vsi bude po tohtoročných voľbách šéfovať Milan Jambor, ktorý kandidoval za koalíciu SDKÚ-DS, SaS. Účasť v tejto mestskej časti dosiahla necelých 37 percent.

02:44 Úradujúci primátor Dubnice nad Váhom Jozef Gašparík (nezávislý) zostane v kresle prvého muža mesta aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období. Vyplýva to z predbežných výsledkov sobotňajších (27.11.) komunálnych volieb.

02:43 Známy slovenský zabávač Jozef Pročko nebude starostom Haliča. V tohtoročných komunálnych voľbách totiž podľa neoficiálnych výsledkov neuspel. Kreslo starostu opätovne obsadí Vladimír Rehanek, ktorý kandidoval s podporou koalície KDH, Smer-SD, SDKÚ-DS a ĽS-HZDS.

02:40 Kandidát na bratislavského primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD), podľa neoficiálnych informácií nový líder hlavného mesta SR, sa dnes po 02.00 h poďakoval za podporu voličom a svojmu tímu v sobotných komunálnych voľbách (27.11.). Stalo sa tak na pôde jeho povolebného štábu v bratislavskej Inchebe, kde panuje dobrá nálada, hrá ľudová hudba a nechýba občerstvenie.

02:36 Za starostu bratislavskej mestskej časti Dúbravka bol v tohtoročných komunálnych voľbách zvolený Ján Sandtner (nezávislý). Podľa neoficiálnych priebežných výsledkov Štatistického úradu (ŠÚ) SR tu volebná účasť dosiahla necelých 33 percent. V Čuňove na starostovskú stoličku na nasledujúce štvorročné obdobie zasadne nezávislá kandidátka Gabriela Ferenčáková, ktorá svoju funkciu získala pri volebnej účasti takmer 72 percent.

02:28 Post primátora Rožňavy obhájil v tohtoročných komunálnych voľbách Vladislav Laciak. O hlasy voličov sa v sobotňajšom hlasovaní (27.11.) uchádzal ako nezávislý kandidát.

02:20 Podľa neoficiálnych výsledkov z volebného štábu kandidáta na primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer–SD, Most–Híd) sa rozdiel medzi ním a jeho najvážnejším konkurentom, súčasným primátorom Františkom Knapíkom (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS, SZS) znížil asi na 2200 hlasov.

02:10 Víťazom volieb na post vranovského primátora je podľa neoficiálnych informácií z mestskej volebnej komisie vo Vranove nad Topľou Ján Ragan.

02:07 Turčianske Teplice povedie podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb naďalej súčasný primátor Michal Sygút. V sobotňajšom hlasovaní (27.11.) sa o priazeň voličov uchádzal ako nezávislý kandidát.

02:05 Obsadenie starostovských postov je už známe aj v košických mestských častiach Západ, Staré Mesto, Vyšné Opátske, Nad jazerom a Kavečany. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR. Starostom časti Západ sa pri účasti necelých 30 percent stal Rudolf Bauer (SDKÚ-DS, KDH, KDS, OKS, DS, SMK). Na čelo mestskej časti Staré Mesto (účasť 36,55 percenta) sa postaví nezávislý kandidát Ľubomír Grega. Občania sídliska Nad jazerom si za starostku zvolili kandidátku Smeru-SD, Mosta-Híd a ĽS-HZDS Annu Jenčovú. K volebným urnám tu prišlo viac ako 32 percenta voličov. Vyšné Opátske povedie Miloš Beca (SDKÚ-DS, KDH), ktorý vyhral pri účasti takmer 49 percent. Starostom mestskej časti Kavečany, kde volebná účasť presiahla 64 percent, bude Ján Kupec (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd).

01:52 Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Alexander Slafkovský sa po rokoch vráti do primátorského kresla v Liptovskom Mikuláši. V komunálnych voľbách ho okrem materskej strany podporovali aj SaS, KDH a OKS.

01:50 Za nového primátora Rimavskej Soboty zvolili v tohtoročných komunálnych voľbách nezávislého kandidáta Jozefa Šimka. V kresle nahradí Štefana Cifruša, ktorý kandidoval s podporou politickej strany Most-Híd.

01:43 Nominantka Smeru-SD, ĽS-HZDS a SNS Nadežda Babiaková sa stala podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb novou primátorkou Banskej Štiavnice. Volebná účasť v tomto meste dosiahla 52,36 percenta.

01:40 Kandidát na post primátora Bratislavy Ján Budaj (Zmena zdola, DÚ, DS) pokojne prijal informácie o údajnom víťazstve Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) vo voľbách.

01:32 Primátorom Štúrova bude aj v ďalšom funkčnom období Ján Oravec, ktorý sa o priazeň voličov uchádzal ako nezávislý kandidát. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR.

01:30 Predbežné výsledky tohtoročných komunálnych volieb na Slovensku sú prehrou stredopravej koalície. Zhodli sa na tom dnes v bratislavskej centrále SDKÚ-DS predseda strany Mikuláš Dzurinda, podpredsedníčka Lucia Žitňanská aj kandidátka na primátorku Bratislavy za súčasnú vládnu koalíciu Magdaléna Vášáryová.

Rovnako vnímala Vášáryová svoju prehru aj v dueli o primátorský post s Milanom Ftáčnikom, ktorého podporil Smer-SD. Podľa Dzurindu sa však SDKÚ-DS nevzdáva a je pripravená bojovať o priazeň občanov aj naďalej.

01:22 Novým primátorom mesta Hlohovec sa podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb stal Peter Dvoran. Nominant KDH, SDKÚ-DS a Smeru-SD vystrieda vo funkcii súčasného primátora Jána Dlhopolčeka. Z výsledkov zverejňovaných Štatistickým úradom SR ďalej vyplýva, že k volebným urnám prišlo v sobotňajšom hlasovaní (27.11.) takmer 40 percent voličov.

01:20 Novou starostkou bratislavskej mestskej časti Vrakuňa sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov stala Ľudmila Lacková. V tohtoročných komunálnych voľbách kandidovala ako nezávislá. V kresle nahradí Ladislava Faturu. Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR prišlo v mestskej časti Vrakuňa voliť 27,65 percenta oprávnených voličov.

01:17 Bývalý poslanec Národnej rady SR za SNS Ivan Šaško ostáva primátorom Tvrdošína aj na ďalšie štyri roky. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb. Šaška okrem SNS podporoval aj Smer-SD. Volebná účasť v tomto oravskom meste presiahla 55 percent.

01:15 Víťazkou volieb na post primátora mesta Humenné sa podľa neoficiálnych informácií stala Jana Vaľová. Pre TASR to potvrdil predseda mestskej volebnej komisie Jaroslav Tokár. Kandidátka za koalíciu Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, Úsvit a Slobodné fórum porazila vo voľbách nezávislých kandidátov Vieru Čurmovú, Andreja Lopatu a doterajšieho primátora Vladimíra Kostilníka. O primátorské kreslo sa zároveň uchádzal za stranu Náš kraj aj Milan Mňahončák.

01:12 Primátorský post v Bardejove obhájil v tohtoročných komunálnych voľbách Boris Hanuščák, ktorého nominovali strany Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, HZD, KSS, ZRS a Úsvit.

01:10 Do kresla primátora Brezna si aj na ďalšie štyri roky sadne Jaroslav Demian. Podľa neoficiálnych výsledkov totiž v sobotňajších komunálnych voľbách obhájil svoju funkciu. Na post kandidoval s podporou koalície Smer-SD a SNS.

01:01 Primátorské voľby v Prešove podľa neoficiálnych priebežných výsledkov Štatistického úradu (ŠÚ) SR vyhral súčasný primátor Pavol Hagyari (nezávislý). V súťaži o primátorskú stoličku za ním s odstupom takmer 10.000 hlasov skončil poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Matej (SDKÚ-DS, SaS, KDH, Most-Híd), tretí sa umiestnil Milan Laca (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, HZD).

00:58 V Zlatých Moravciach ešte stále nie sú spočítané všetky hlasy. Podľa zapisovateľky mestskej volebnej komisie Daniely Šutkovej ešte stále nedorazili volebné lístky z jednej okrskovej komisie. Volebný tím Petra Lednára (Smer-SD, KDH, ĽS-HZDS) už aj napriek tomu oslavuje volebné víťazstvo a porážku súčasnej primátorky Serafíny Ostrihoňovej (nezávislá).

00:52 Podľa neoficiálnych výsledkov sa víťazom komunálnych volieb v Spišskej Novej Vsi stal súčasný primátor Ján Volný (Smer-SD). Lívia Klaciková z Mestskej volebnej komisie informovala, že Volný získal vo voľbách 7124 hlasov.

00:48 V 31-člennom parlamente Trnavy nastane pre nasledujúce štyri roky zmena, keď väčšinu v ňom na základe volieb získala koalícia Smer-SD – HZD – HZDS – Nová demokracia. Do lavíc zasadne 17 jej poslancov. Počet doplní 8 poslancov KDH, 3 za koalíciu SDKÚ-DS – SaS a 3 nezávislí.

00:42 Ambíciou ľavicového politika Milana Ftáčnika ako možného bratislavského primátora je komunikovať so stredopravou vládou SR najmä o riešení dopravy, napríklad o nultom okruhu okolo mesta.

00:40 Novou primátorkou Prievidze sa podľa neoficiálnych výsledkov stala advokátka, poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja a mestského zastupiteľstva Katarína Macháčková. Kandidovala ako nezávislá.

00:38 Aj napriek porážke bola vo volebnom štábe Jozefa Webera dobrá nálada. Kandidát na primátora nominovaný pravicovou koalíciou SDKÚ-DS, OKS, SaS sa poďakoval svojmu volebnému tímu a spolu so svojimi kolegami z SDKÚ-DS prisľúbil, že nemieni rezignovať a chce sa aj naďalej angažovať vo verejnom živote.

00:34 Nominant Smeru-SD Radoslav Vazan obhájil v komunálnych voľbách svoj post a na čele krupinskej radnice bude stáť aj ďalšie štyri roky. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov volebná účasť v tomto meste tesne presiahla 50 percent.

00:31 Novým primátorom Trenčína bude podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb exriaditeľ Slovenskej televízie Richard Rybníček (nezávislý). Ako povedal pred oslavujúcim volebným štábom, víťazstvo by chcel venovať svojmu otcovi - novinárovi, hudobníkovi, filantropovi a telom i dušou Trenčanovi Ferdinandovi Rybníčkovi.

00:28 V okresnom meste Pezinok si zvolili staronového primátora. Stal sa ním nezávislý kandidát Oliver Solga. Podľa neoficiálnych výsledkov získal 5533 zo 7542 odovzdaných hlasov.

00:25 Na poste primátora Popradu ostáva aj na ďalšie štyri roky nezávislý kandidát s podporou Smer-SD, KDH a Most-Híd Anton Danko.

00:20 Galanta má na nasledujúce štyri roky nového primátora. Alexandra Mézeša vystrieda podľa neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb Ladislav Maťašovský, ktorý kandidoval ako nezávislý.

00:15 Úradujúci primátor mesta Košice František Knapík (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS, SZS) zatiaľ definitívne nepriznal porážku v dnešných komunálnych voľbách, hoci podľa neoficiálnych zozbieraných údajov jeho volebného štábu to optimisticky nevyzerá a primátorom mesta by sa mohol stať Richard Raši (SMER-SD, Most-Híd).

00:10 Vo volebnom štábe Richarda Rybníčka (nezávislý) sa momentálne už oslavuje víťazstvo v primátorských voľbách v Trenčíne.

23:54 Staronovým primátorom Nitry v nastávajúcom volebnom období bude Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS, Strana zelených). Dvonč sa stal prvým primátorom, ktorému sa v meste pod Zoborom podarilo obhájiť svoje postavenie primátora aj v druhom volebnom období.

23:53 Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov sa primátorom krajského mesta Banská Bystrica stal kandidát pravice a nezávislých Peter Gogola.

23:52 Primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar obhájil podľa neoficiálnych výsledkov svoju funkciu. Mesto tak povedie ďalšie štyri roky. Vo voľbách kandidoval ako nezávislý. Z výsledkov zverejňovaných Štatistickým úradom SR ďalej vyplýva, že do hlasovania sa zapojilo približne 41 percent oprávnených voličov.

23:48 Milan Ftáčnik (nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD) dnes na brífingu avizoval pravdepodobné víťazstvo v primátorských voľbách v Bratislave. "Ak sa potvrdí, ako to vyzerá, že sa stanem primátorom, chcel by som byť primátorom všetkých Bratislavčanov," vyhlásil Ftáčnik.

23:43 Za primátora okresného mesta Senec opätovne zvolili Karola Kvála (nezávislý), ktorý podľa neoficiálnych výsledkov získal 3569 hlasov zo 4817 odovzdaných. Vo voličských zoznamoch bolo zapísaných 13.861 oprávnených voličov, čo predstavuje 34,75-percentnú voličskú účasť.

23:41 Funkciu primátora na ďalšie štyri roky obhájil v Topoľčanoch Peter Baláž, nominant opozičných parlametných strán Smer-SD a SNS. Vyplýva to z priebežných výsledkov Štatistického úradu. Volebná účasť tam neoficiálne dosiahla 31,11 percenta.

23:34 Metropola dolného Liptova bude mať po dnešných komunálnych voľbách nového primátora. TASR to na základe priebežných neoficiálnych výsledkov potvrdili obidvaja kandidáti. Úradujúceho primátora Michala Slašťana (KDH, SaS, SDKÚ-DS) so 4904 platnými hlasmi vystrieda v tejto funkcii nezávislý kandidát Ján Pavlík, ktorého volilo 4999 Ružomberčanov.

23:28 Kandidát pravicových strán SDKÚ-DS, SaS a KDH Roman Matejov sa podľa priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR stal novým primátorom Dolného Kubína. Volebná účasť v tomto meste dosiahla takmer 33 percent.

23:25 Vo volebnej centrále primátora Pavla Hagyariho, ktorý opätovne vstúpil do boja o primátorské kreslo, sa naplno rozbehli oslavy. Hagyari prišiel medzi svojich priaznivcom krátko po 22.00 h a všetci ho privítali búrlivým jasotom a potleskom. Člen volebného tímu Jozef Višňovský uviedol, že podľa im dostupných informácií, ktoré majú od svojich zástupcov vo volebných okrskoch, získal ich kandidát okolo 55 percent hlasov.

23:22 Samosprávu mesta Trnava v nasledujúcich štyroch rokoch povedie Vladimír Butko (KDH). Vo voľbách získal podľa neoficiálnych výsledkov spomedzi štyroch uchádzačov o primátorské kreslo najvyššiu voličskú podporu, keď v 56 volebných okrskoch dostal spolu 5815 hlasov.

23:16 Kandidát na primátora Žiliny Igor Choma (Smer-SD, HZDS, HZD, SZ) na základe priebežných neoficiálnych výsledkov potvrdil svoje víťazstvo vo voľbách. Po spočítaní väčšiny okrskov získal podľa jeho vyjadrenia 9500 hlasov, kým doterajší primátor Ivan Harman (SDKÚ-DS) iba približne 4500 hlasov.

23:00 Doterajší primátor Žiliny Ivan Harman (SDKÚ-DS) na základe doterajších neoficiálnych priebežných výsledkov priznal volebnú porážku. Mesto podľa jeho vyjadrenia odovzdá v dobrom stave. Na margo porážky povedal, že Žilinčania si demokraticky vybrali zmenu vedenia na radnici. Podľa očakávaní mal byť jeho najvážnejším protikandidátom na obsadenie stoličky primátora nominant Smeru-SD Igor Choma.

22:50 Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico avizoval, že príde zablahoželať Milanovi Ftáčnikovi, ak vyhrá primátorské voľby v Bratislave.

22:47 V okrskoch mesta Košice, v ktorých boli doteraz spočítané hlasy, je tendencia, že Richard Raši, kandidát koalície Smer-SD a Most–Híd, má 20-percentný náskok pred dvojicou František Knapík (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS a SZS) a nezávislým Marekom Kažimírom.

22:45 Primátorom Topoľčian v nastávajúcom volebnom období bude podľa predbežných výsledkov Peter Baláž (Smer-SD, SNS). Baláž získal 5664 hlasov. TASR informovala zapisovateľka mestskej volebnej komisie Janetta Kadliečková. O primátorské kreslo sa v Topoľčanoch uchádzali traja kandidáti. Okrem súčasného a zároveň novozvoleného primátora Baláža kandidovali Oto Hodál (Strana zelených) a nominant koalície SDKÚ-DS, KDH, SaS a OKS Július Krajčík.

22:39 Bývalý riaditeľ Slovenskej televízie a kandidát na primátora mesta Trenčín Richard Rybníček (nezávislý) sleduje priebežné výsledky komunálnych volieb v reštaurácii len niekoľko stoviek metrov pod Trenčianskym hradom.

22:37 Podľa neoficiálnych výsledkov získal vo voľbách primátora Trnavy najviac voličských hlasov nominant KDH, doterajší viceprimátor Vladimír Butko.

22:35 Primátorom okresného mesta Myjava zostane aj v nasledujúcom štvorročnom volebnom období Pavel Halabrín (nezávislý). Bol pritom jediným kandidátom na tento post.

22:05 Svojich starostov v tohtoročných komunálnych voľbách získali už aj mimoparlamentné strany OKS, Slobodné fórum a HZD. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Nominant OKS Jaroslav Hric Jančo uspel v obci Brdáka (obvod Rožňava), kde volebná účasť dosiahla 70 percent. Vo farbách tejto strany uspela aj Oľga Rízová, ktorá bola zvolená za starostku Lipovca (obvod Rimavská Sobota) s účasťou 68 percent voličov. Slobodné fórum presadilo svoju kandidátku Sylviu Chudíkovú v obci Varadka (obvod Bardejov). Volebná účasť tu podľa ŠÚ SR dosiahla viac ako 68 percent. Mimoparlamentné HZD bude mať zase starostu v obci Lazisko (obvod Liptovský Mikuláš). Pri volebnej účasti 69 percent tu získal najviac hlasov František Púčik.

21:52 Web Štatistického úradu je funkčný. Doteraz bolo spočítaných 297 menších obcí, v ktorých zatiaľ dominuje Smer-SD. Po spočítaní výsledkov z približne desatiny obcí sa volebná účasť v tohtoročných komunálnych voľbách pohybuje zatiaľ na úrovni takmer 55 %.

21:42 Internetová stránka Štatistického úradu má opätovne problémy. Údaje o priebežných výsledkoch volieb sú tak momentálne nedostupné.

21:28 Kandidátka na primátorku metropoly Magda Vášáryová práve dorazila na volebný štáb SDKÚ-DS. S novinármi sa však nechcela veľmi rozprávať. "Uvidíme ako sa rozhodli Bratislavčania, je to ich vôľa a ich vôľu budeme rešpektovať," odpovedala kráčajúc na otázku na očakávaný výsledok volieb.

21:27 V Rudnianskej Lehote v okrese Prievidza si podľa neoficiálnych výsledkov zvolili za starostu už na šieste volebné obdobie za sebou Ivana Javorčeka, kandidáta za ĽS-HZDS. Javorček nemal vo voľbách žiadneho protikandidáta. Zo 615 oprávnených voličov mu odovzdalo hlas 206 obyvateľov obce.

21:23 Prvou zvolenou starostkou v okrese Košice – mesto je podľa neoficiálnych výsledkov Monika Puzderová z miestnej časti Šebastovce, ktorej na zvolenie stačilo 212 platných hlasov, keďže kandidovala ako jediná. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Miestnej volebnej komisie Marcela Baloghová.

21:07 Napriek očakávaniam politológov bola podľa priebežných údajov volebných štatistikov v Bratislave pomerne nízka účasť - necelých 30 percent. V centrále SDKÚ-DS sa hovorí, že je to skôr v neprospech ich kandidátky.

20:52 Zapisovateľka okrskovej volebnej komisie v Kežmarku podala trestné oznámenie ohľadom porušovania priebehu volieb.

20:00 Volebné miestnosti sa na Slovensku zatvorili. Začína sa sčítavanie hlasov. Celý priebeh volieb sme sledovali online.

01 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na brniansky Styl ide 45 firiem zo SR 02 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyradenie 12 lietadiel Boeing 757-200 03 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odlev mozgov zo SR 04 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Železnice podpísali zmluvy o výkonoch 05 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nízka dôvera spotrebiteľov 06 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdé postihy za delikty 07 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aliancia Renault-Nissan zvýšila predaj 08 - Modified: 2004-02-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Opel má stále problémy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:59