StoryEditor

Vrabec pre HN: Mladší ľudia sú opatrnejší

19.07.2010, 00:00

Na to, ktorý opaľovací prípravok je v danej chvíli ten správny, vplýva mnoho faktorov. Ako si môže byť aj laik istý, že si vybral správne?
Chyba smerom k účinnejšiemu prípravku, ako človek potrebuje v daný moment, vedie k menšiemu opáleniu pokožky. Ale v prípade, že človek netúži byť opálený, to chyba ani nie je. Výber menej účinného prípravku sa však môže prejaviť spálením. V našich zemepisných šírkach odporúčam pre celodenný pobyt na slnku používať prípravky s ochranným faktorom (SPF) 30 a viac, aby ochrana pred UVA žiarením bola mininálne jedna tretina z SPF. A zároveň by mal byť prípravok odolný voči vode.

Myslíte si, že sme dostatočne uvedomelí, čo sa týka používania opaľovacích prípravkov a prečo to tak je?
Mladšie ročníky sú výrazne uvedomelejšie ako starší ľudia. U mladších je dôvodom osveta v médiách, u tých starších najčastejšie počuť odpoveď typu: "Doteraz mi neprekážalo byť na slnku bez ochranného krému, načo by som to menil?"

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí sa chcú opáliť. Ako to majú dosiahnuť bez toho, aby riskovali spálenie, prípadne iné následky?

Proti spáleniu sa dá ochrániť správnym ochranným faktorom. No zhnednutie pokožky je úmerné absorbovanej dávke UV žiarenia. Rakovina kože však takisto závisí od absorbovanej dávky UV žiarenia. Teda nie je možné opáliť sa bez zvýšeného rizika rakoviny kože.

Čo robiť, ak už sa pokožka spálila?
Pri miernejšom spálení vzniká začervenanie postihnutej oblasti a o pár dní následné ošupovanie. Pri začervenaní a bolestivosti pomôže akýkoľvek chladivý prípravok alebo studené obklady. Takisto sa dá využiť účinnejšia, lekárom ordinovaná liečba. Ak vzniknú aj pľuzgiere, prípadne mokvajúce plochy, tak je na mieste navštíviť lekára.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:40