StoryEditor

Radičová chce stopnúť Orbána

09.07.2010, 00:00

"Je to nezmysel." Hovorí ústavný právnik Ján Drgonec na myšlienku Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) zrušiť na Slovensku platnosť maďarského zákona o dvojakom občianstve. Nová premiérka to uviedla v rozhovore pre maďarský týždenník Heti Világgazdaságako ako možnosť v prípade nedohody s Maďarskom.

Novopečená šéfka vlády Radičová tvrdí, že si vyriešenie problému najskôr vyžaduje spoluprácu a pochopenie oboch krajín. "Bol by maďarský parlament pripravený upraviť zákon o dvojakom občianstve v zmysle medzinárodných zmlúv? Bez toho nám totiž nezostane nič iné, ako zrušiť platnosť zákona pre územie Slovenska, čo zrejme skomplikuje vzájomné porozumenie," vyhlásila pre maďarský týždenník.

Právny expert Drgonec však tvrdí, že toto predsa nie je možné. Maďarské zákony platia len na ich území, a preto ich u nás nemožno zrušiť či vyhlásiť za neplatné. "Vyhlásiť ich prijatý zákon za neplatný, je nezmysel. To by bolo zosmiešnenie Slovenska." Snažili sme sa získať aj reakciu maďarskej strany, no z kancelárie maďarského premiéra Viktora Orbána (Fidesz) nám neodpovedali.

Orbánov kabinet prijal zákon hneď na začiatku svojej vlády a následne ho schválil parlament. Ich legislatívu okamžite obmedzil dnes už expremiér Robert Fico (Smer-SD) iným zákonom. A to tak, že občan Slovenska, ktorý prijme maďarské občianstvo, automaticky príde o to slovenské. Aj tento zákon, prijatý naším parlamentom za Ficovej vlády nedávno, by Radičová v prípade vyhlásenia maďarského predpisu za neplatný zrušila. "Odmietame trestanie občanov! Namiesto toho navrhujeme, aby bol maďarský zákon porušujúci medzinárodné zmluvy vyhlásený za neúčinný na území SR. Ficov zákon zrušíme," zdôraznila v rozhovore.

Odborník na ústavné právo Drgonec pre HN povedal, že zrušenie Ficovho zákona by malo zmysel len v prípade, že sa obe strany dohodnú na nejakom kompromise. "Má opodstatnenie naozaj len v tom prípade, ak by mu predchádzala nejaká obojstranná dohoda medzi Slovenskom a Maďarskom." Maďarský zákon o dvojakom občianstve umožňuje Slovákom, aby mali ich občianstvo bez toho, že by žili aspoň nejaký čas na ich území. Expremiér Fico označil svojho času tento zákon za veľmi nebezpečný. Obhajovala ho strana SMK, ktorej členovia vtedajšieho vedenia na čele s Pálom Csákym vyhlásili, že sami uvažujú o prijatí maďarského občianstva. Beáta Skyvová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:20