StoryEditor

Mihál rozdáva odmeny, nezabudol ani na svoju dvojku Nicholsonovú

25.11.2010, 23:00

Vianoce na ministerstve práce pod vedením Jozefa Mihála (SaS) budú štedré. Minister sa v decembri chystá rozdať na odmenách zamestnancom 160-tisíc eur. Rezort tvrdí, že v čase vládneho šetrenia použije prostriedky, ktoré ušetril od volieb. "Pôvodne sa s odmenami nepočítalo. Vďaka výraznému šetreniu, prehodnocovaniu nevýhodných zmlúv a ďalším rýchlym a účinným opatreniam sa potrebné financie podarilo nájsť," opisuje hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová dôvody odmeňovania.

Ocenená tajomníčka
Jednou z odmenených bude aj štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová (SaS) -- známa tvár z tlačových konferencií, ktorá spolu s Mihálom upozorňovala na prešľapy bývalého vedenia ministerstva Viery Tomanovej (Smer-SD). "Štátna tajomníčka bude ocenená do výšky jedného platu," potvrdila Andrea Devanová z tlačového oddelenia rezortu. Základný plat Mihálovej dvojky v rezorte je 2 009 eur, uviedla samotná Nicholsonová.

Zastihli sme ju na služobnej ceste v Maďarsku, o odmene nevedela. Tvrdí, že oproti minulému vedeniu rezortu má ako tajomníčka rozšírenú agendu. Rieši navyše problematiku Rómov, sociálne vylúčených spoločenstiev, rodovú rovnosť či detské domovy. "Práca, ktorá sa v minulom období delila medzi troch, sa teraz delí medzi dvoch. Som v práci naozaj od rána do večera, robím soboty, nedele. Za posledný mesiac som bola trikrát v Bruseli na ministerskom summite. Vraciam sa domov o polnoci," hovorí tajomníčka.

Odmeny treba zverejniť
Okrem tajomníčky čakajú odmeny vo výške 80 percent mesačného platu aj riaditeľov sekcií. Príspevok vo výške polovice platu zas dostanú vedúci odborov. Rádovi zamestnanci si pred Vianocami môžu polepšiť o štyristo eur. "Je však vždy na ich nadriadených, aby zvážili, kto si odmenu zaslúži a kto nie," dodáva Dévanová.

Podľa riaditeľa inštitútu INEKO Petra Goliáša je kľúčové, aby na ministerstve boli výdavky znížené o desať percent. "Súčasne by som privítal, keby bola zverejnená výška odmien a ideálne aj zoznam, kto tie odmeny dostal," uviedol Goliáš.

Ušetrené financie v decembri rozdá aj ministerstvo financií. "Zhruba 700 zamestnancov dostane odmenu v priemere tisíc eur. Od nástupu vlády sa nám podarilo ušetriť milióny eur," informoval hovorca rezortu Martin Jaroš.

Chudobné Vianoce
Zamestnanci viacerých rezortov, ktoré HN oslovili, si však na vianočné nákupy už druhý rok budú musieť našetriť z decembrového platu bez špeciálnej prémie. "Tohto roku sa zamestnancom ministerstva zdravotníctva neplánujú priznávať vianočné odmeny a trináste platy," povedala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Podobná situácia vládne v rezortoch školstva, zahraničných vecí, kultúry či dopravy.

Niektoré rezorty stále prehodnocujú finančné možnosti. "Vedenie ministerstva momentálne posudzuje otázku prideľovania odmien zamestnancom. Možno však už teraz povedať, že celková suma určená na odmeny nebude ani zďaleka dosahovať úroveň minulého roka," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Šetriť na ministerstvách sa začalo už v minulom roku po vypuknutí finančnej krízy. Naposledy sa odmeny rozdávali vo veľkom v roku 2008. Vláda Roberta Fica na príspevky vtedy vyčlenila 33 miliónov eur. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 21:58