StoryEditor

Najväčšia zdravotná poisťovňa odpúšťa staré dlhy

01.03.2011, 23:00

Pre nedoplatok na poistnom vyše 12-tisíc korún od nej chceli 120-tisíc v starej mene (takmer štyritisíc eur). Živnostníčka Jana z okolia Žiliny si pred necelým rokom našla v schránke takýto list od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V týchto dňoch si však môže vydýchnuť. Štátna poisťovňa jej i ďalším 130 ľuďom dala "pardon". Celkovo im vo februári odpustila dlhy za necelých 140-tisíc eur.

Likvidačné úroky
"Prakticky ani taký príjem nemám za celý rok, aké boli tie úroky," povedala HN žena, ktorá má malý penzión. "Vedela som, že dlhujem, ale nečakala som také úroky," dodala. Požiadala teda o ich odpustenie.

Najväčšia zdravotná poisťovňa, Všeobecná, pritom pred niekoľkými dňami ohlásila veľkú akciu voči neplatičom. Porátala, že jej dlhujú takmer 340 miliónov eur. V prípade pani Jany i ďalších dlžníkov však nakoniec urobila výnimku. Úroky totiž mohli narásť aj tým, že dlhy nevymáhala. "Pristupujeme k odpusteniu poplatkov výnimočne, ide o veľmi nízke objemy a o pohľadávky, ktoré vznikali ešte pred rokom 2004. K týmto pohľadávkam bolo možné účtovať poplatky z omeškania ročne až do výšky 73 percent, a poplatky z omeškania dosahujú niekoľkonásobok pôvodnej istiny," vysvetľuje hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Pardon je však možné využiť len na staré dlhy. "Úroky z omeškania, uplatňované podľa súčasného zákona o zdravotnom poistení, nebudeme odpúšťať," hovorí Balážová. Prijatím nového zákona sa totiž od roku 2005 úroková sadzba zmenila na 0,1 až 0,2 percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania.

Dôvera neodpúšťa
Kým zadlžená štátna poisťovňa staré dlhy odpúšťa, u súkromných poisťovní dlžníci nemusia uspieť. Stačí, aby ich prípad mal v rukách exekútor. "Ich odpustenie riešime na základe žiadostí platiteľov individuálne a ojedinele, podľa stanovených kritérií. Evidujeme ich však veľmi málo," povedala hovorkyňa Dôvery Zuzana Horníková. Pripomenula, že v drvivej väčšine však ide o pohľadávky vymáhané v exekučnom konaní, a vtedy sa žiadostiam o odpustenie poplatku z omeškania nevyhovie. Právnici odporúčajú, aby si dlžníci preverili, či už ich pohľadávka nie je premlčaná. Union staré dlhy nerieši, poisťovňa vznikla až v roku 2006.

Podobný prípad astronomických úrokov musel pred piatimi rokmi riešiť generálnym pardonom parlament. Na niekoľkonásobky sa vyšplhali dlhy neplatičov Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie. Bežní ľudia mali za jeden nezaplatený poplatok platiť sankciu 5 000 korún (166 eur) mesačne, firmy a inštitúcie až 15-tisíc (498 eur). Martina Hilbertová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:58