StoryEditor

Na Slovensku vyčíňa silný vietor (video)

08.04.2011, 10:07
Autor:
lglgTASRTASR
Aktualizované | Víchrica strhávala strechy vo viacerých krajoch. Vietor môže dosiahnuť až 162 km/h.

15:49 Silný vietor v noci nadnes poškodil aj časť medenej strechy na hrade Červený Kameň. Podľa riaditeľa múzea Jaroslava Hájičeka ide asi o 400 metrov štvorcových krytiny. Napriek tejto udalosti sú expozície naďalej pre návštevníkov otvorené a múzeum funguje bez obmedzenia. Vedenie sa však obáva ďalšieho vetra, ktorý by mohol strechu ešte viac zničiť. Dnes popoludní prišla na hrad firma, ktorá by mala strechu zabezpečiť lanami, aby nevznikli ďalšie škody. Tie pre túto chvíľu Hájiček vyčísliť nevedel. Vo svojom rozpočte však na opravu krytiny múzeum nemá. V súčasnosti rieši ďalší havarijný stav, a tým je múr pri moste.

Strecha nevydržala nápor vetra napriek tomu, že medené pásy, ktoré ju tvoria, v rokoch 2008 až 2009 zosilňovali sponami. Nič iné na hrade poškodené nebolo. Odnieslo si to iba zopár vetiev na stromoch. Naposledy bola krytina zničená v roku 1997. Náklady na jej opravu predstavovali vtedy okolo 500.000 slovenských korún.

14:45 Hasiči z Vysokých Tatier majú za sebou rušnú noc, silný vietor rúcal stromy a poškodzoval strechy. Veliteľ zásahu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Vysoké Tatry Karol Petro pre TASR uviedol, že od 07.00 h absolvovali dohromady tri výjazdy.   

„Najprv sme boli v Hornom Smokovci, kde časť plechu zo strechy zasahovala do vozovky, ďalej sme boli vyslaní k strhnutej streche v Tatranských Matliaroch, kde časť plechu taktiež zasahovala do miestnej komunikácie,“ opisuje výjazdy Petro. Posledný tretí výjazd v dopoludňajších hodinách absolvovali v úseku zo Starého Smokovca na Tatranskú Lomnicu, kde na železničné priecestie spadli tri stromy.

Kolegovia z nočnej zmeny boli podľa jeho slov v permanencii celú noc, zhruba od polnoci boli v teréne prakticky stále. Silný vietor lámal stromy i konáre. „Išlo o sprejazdnenie cestných komunikácií, konáre popadali aj na železničnú trať,“ doplnil Petro. Najviac práce mali hasiči v úsekoch cesty smerom zo Starého Smokovca na Tatranskú Polianku a zo Starého Smokovca na Tatranskú Lomnicu.     

14:40 Prešovskí hasiči dnes ráno zasahovali aj vo Veľkom Šariši, okres Prešov, kde silný nárazový vietor poškodil časť strešnej krytiny jedného z rodinných domov na ulici Garden. Hasiči strechu zabezpečili proti pohybu, keďže hrozilo, že by ju silný vietor mohol strhnúť.     

Príslušníci HaZZ na východnom Slovensku mali počas noci a dnešného rána plné ruky práce, v Prešovskom kraji zasahovali dohromady 12-krát, v Košickom kraji absolvovali sedem výjazdov. Najviac zásahov bolo v okresoch Gelnica, Spišská Nová Ves a Poprad.     

13:28 V nižšie položených miestach očakáva SHMÚ nárazový vietor s rýchlosťou do 90 km/h. Tretí výstrahový stupeň platí pre hrebene hôr. Horská služba naďalej neodporúča turistiku vo vysokých polohách počas celého víkendu.

12:20 V niektorých oblastiach môže nárazový vietor na hrebeňoch hôr dosahovať až 162 km/h. Pred vetrom tejto sily varuje SHMÚ regióny: Horné Ponitrie, Severozápad, Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš, Gemer, Šariš a Severovýchod.

12:13 Pre silný nárazový vietor, ktorý zasiahol aj Vysoké Tatry, majú vyhlásený pohotovostný stav aj horskí záchranári. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že vietor dosahuje rýchlosť asi 75 kilometrov za hodinu, v nárazoch až silu silnej víchrice s rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu. Neodporúčajú preto pohyb vo vysokohorskom teréne.

HZS už zaznamenala aj prvé škody na majetku v oblasti Vysokých Tatier a výpadky prúdu v rôznych oblastných strediskách. Vietor podľa HZS neuberie zo svojej intenzity ani v sobotu (8. 4.).

11:54 V dôsledku silného vetra dnes vyhlásil primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš v meste mimoriadnu situáciu. Búrlivý vietor so silou víchrice v Tatrách vyčíňa od polnoci, strháva strechy v meste a vyvracia stromy. Medzi Tatranskou Lomnicou a Starým Smokovcom a medzi Starým Smokovcom a Popradom pre spadnuté trakčné vedenie nepremáva ani električka. Krízový štáb mesta odhadol predbežné škody na mestskom majetku na vyše 30.000 eur.

Keďže meteorológovia avizovali, že silný vietor pre oblasť Vysokých Tatier by mal fúkať do soboty (9.4.) dopoludnia, Krízový štáb mesta Vysoké Tatry žiada obyvateľov i návštevníkov Tatier, aby zbytočne nevychádzali von a zabezpečili si svoj majetok.

11:49 Situácia bude počas dňa zlá aj v meste Spišská Belá, pre ktoré vydal SHMÚ 3. stupeň výstrahy pred silným vetrom, ktorý môže dosahovať rýchlosť 90 až 130 kilometrov za hodinu. Silný nárazový vietor bude aj priamo v meste fúkať počas celého dňa. Primátor mesta Štefan Bieľak preto upozornil občanov, aby si zabezpečili majetok a zbytočne nevychádzali von.

11:47 SHMÚ upravil výstrahy pred vetrom. Najvyššiu výstrahu tretieho stupňa predĺžil až do nedele 6:00 h. Na západe Slovenska SHMÚ výstrahu zvýšilo z prvého na druhý stupeň. Na východnom Slovensku zatiaľ platí výstraha prvého stupňa, no vietor by mal od soboty rána zosilnieť na druhý stupeň. SHMÚ varuje pred vetrom už aj na juhu stredného Slovenska a to najnižšou výstrahou prvého stupňa.

11:14 Prudký nárazový vietor dosahoval na hrebeňoch Tatier až silu víchrice. Vietor prevažne severných a západných smerov mal rýchlosť do 75 km/h. Najmä v Nízkych Tatrách dosahoval v nárazoch silu víchrice na úrovni 100 km/h.

10:32 V Žilinskom kraji odstraňovali hasiči počas uplynulej noci a nadránom vetrom vyvrátené a popadané stromy z niekoľkých cestných komunikácií. „Naše jednotky zasahovali v obci Dlhé Pole neďaleko Žiliny, v Bobrove na Orave a pod vrcholom horského priechodu Čertovica,“ spresnila hovorkyňa žilinského KR HaZZ Miroslava Ondrichová.

10:30 Hasiči odstraňovali spadnuté stromy z ciest aj v Bratislavskom kraji. Hasiči zasahovali dva razy v Senci, v Petržalke na Starohájskej ulici a v Karlovej Vsi na Levárskej ulici. Spadnuté stromy odstraňovali aj z nadjazdu pri Malackách a v Modre.

10:27 Popadané stromy v okrese Poprad zablokovali cestu i železničnú trať. Uzavretá bola cesta 1/67 medzi obcami Vernár a Hranovnica a ešte stále sú zablokované dve časti železničnej trate v Tatrách. Konkrétne medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a tiež medzi Vyšnými Hágmi a Štrbským Plesom.

10:24 Prudký vietor v Košickom kraji váľal stromy a zhodil strechu. „Vo Veľkom Folkmári v gelnickom okrese odstraňovali päť popadaných stromov, v ďalšej obci tohto okresu – Gajnár ich bolo až jedenásť,“ pre TASR uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach Štefan Puzder. Spadnutý strom bol aj na ceste medzi Gelnicou a Prakovcami. „V Krompachoch na Baníckej ulici vietor zhodil časť plechovej strechy. Naši príslušníci tam len zabezpečili priestor, pretože prudký vietor nedovoľoval použitie vysokozdvižnej plošiny,“ dodal Puzder.

10:21 Hasiči v Banskobystrickom kraji dnes pre zlé poveternostné podmienky doteraz absolvovali 15 výjazdov k popadaným stromom a tri k spadnutým stĺpom elektrického vedenia. Výjazdy začali o 2.13 h a stále trvajú. V teréne bolo 16 kusov techniky, zasahovali príslušníci HaZZ v Brezne, Revúcej, Veľkom Krtíši, Novej Bani, Zvolene, Poltári, Banskej Štiavnici, Banskej Bystrici a Pohorelej. Ku spadnutým stĺpom elektrického vedenia privolali hasičov v okresoch Lučenec, Poltár, ako aj v okrese Banská Štiavnica, kde v dôsledku pádu stĺpa začala horieť tráva na lúke.

Varovanie SHMÚ pred vetrom

Na takmer celom Slovensku hrozí dnes silný nárazový vietor, ktorý môže miestami dosahovať rýchlosť až 137 km/h. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke.

Najvyššia výstraha tretieho stupňa platí pre regióny: Horné Ponitrie, Severozápad, Orava, Kysuce, Liptov, Turiec, Horehronie, Spiš, Gemer, Šariš a Severovýchod. V týchto oblastiach sa očakáva na hrebeňoch hôr miestami výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 26 - 38 m/s, čo je 94 - 137 km/h. Výstraha je platná až do nedele 6:00 h.

Táto rýchlosť predstavuje podľa SHMÚ veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v tomto období a oblasti extrémne vysoká. Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká.

Výstraha pred vetrom druhého stupňa platí pre oblasť západu. Na východnom Slovensku zatiaľ platí výstraha prvého stupňa, no vietor by mal od soboty rána zosilnieť na druhý stupeň. SHMÚ varuje pred vetrom už aj na juhu stredného Slovenska a to najnižšou výstrahou prvého stupňa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:59