StoryEditor

S Jožkom sa lúčili aj spolužiaci

09.09.2010, 00:00

Prvé obete vraha z Devínskej Novej Vsi pochovali včera v popoludňajších hodinách na miestnom cintoríne. V sychravom počasí, v kruhu rodiny a za zvukov cigánskej hudby sa so 49-ročným Jozefom Pútikom a jeho 12-ročným synom Jožkom rozlúčila rodina, priatelia, známi i spolužiaci chlapca zo základnej školy.

"Bol to len malý, nevinný a vysmiaty chlapec. Ako to mohol urobiť?" pýta sa staršia príbuzná postávajúca pred domom smútku a vie, že odpoveď hľadá celé Slovensko. Prítomní odsúdili násilie a vyjadrili ľútosť nad zbytočnou stratou ľudských životov. Na obrade sa zúčastnil aj miestny starosta Vladimír Mráz. "Je neprijateľné, aby sa takéto veci diali v našej spoločnosti," povedal a vyjadril sústrasť pozostalým.

Vyše dvoch stoviek ľudí stále neveriacky krútilo hlavami a diskutovalo o dráme. Po krátkom cirkevnom obrade sa sprievod za zvuku cigánskej hudby presunul na miesto posledného odpočinku obetí. Nápor emócií nezvládol jeden zo šiestich bratov Jozefa Pútika, ktorý odpadol a musela ho ošetriť záchranná služba. Miestny kňaz Karol Moravčík hovoril o tom, že sa na smrť nedá zvyknúť. "A nesmieme si zvyknúť ani na podobné prípady, mali by nás učiť väčšej všímavosti." Po posledných slovách útechy uložili dve zo siedmich obetí vraha Ľubomíra Harmana na odpočinok a kapela lúdila dojímavo tóny, až kým sa nepoložila posledná kytica a smútiaci dav sa nerozišiel do sivého popoludnia. "Boli to poriadni ľudia, Jožka som poznal celé roky, bol to slušný muž a o malého sa staral," smútil kamarát obete. Bratia Jozefa Pútika pre médiá povedali, že budú od rodiny vraha žiadať odškodné, aj keď vedia, že im to milovaných Jožkov späť neprinesie.

Ďalšiu obeť streľby z 31. augusta, Gabrielu Košťálovú, pochovali v Bratislave na cintoríne Slávičie údolie. Na obrad mala prístup len jej najbližšia rodina. Ostatné terče Ľubomíra Harmana pochovajú v piatok na Lamačskom cintoríne. Andrea Szöcsová

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:58