StoryEditor

Školné zvýšilo kvalitu štúdia

22.02.2010, 23:00
Autor:
tajtaj
Vysokoškolské štúdium na vybranej nemeckej univerzite môže študentovi priniesť diplom, štátnu skúšku alebo titul M.A. Po tom, čo v krajine (nie v každej spolkovej krajine) zaviedli poplatky za štúdium, stúpla na školách aj ich kvalita.

Väčšina nemeckých univerzít umožňuje získať aj medzinárodné tituly a študovať možno aj v inom než nemeckom jazyku. Záujemca by mal s vybranou školou najskôr nadviazať písomný kontakt, poslať jej informácie o sebe vrátane jazykových znalostí a pýtať si informácie. Škola zvykne uchádzačovi poslať konkrétne podmienky aj s prihláškou.

Slováci by si mali nachystať najmä úradne preložené maturitné vysvedčenie a doklad o znalosti jazyka. "Každá univerzita a vysoká škola majú svoje vlastné požiadavky, ktoré závisia od študovaného odboru,“ hovorí Evelyn Regenfus z Goetheho inštitútu v Bratislave, ktorý poskytuje doklady o jazykových schopnostiach. Prijímací proces zahraničných študentov uľahčuje v Nemecku už niekoľko rokov centrum Assist. Vďaka nemu si môžu uchádzači podať žiadosť na viac škôl naraz, pričom Assist ich prihlášku skontroluje z formálnej stránky.

V prípade nepredloženia jazykového dokladu treba rátať s ďalším poplatkom za skúšku z nemčiny. Študentský život je v Nemecku nákladný, vypomôcť sa dá brigádami, ktoré sú pre študentov limitované 90 dňami v roku. Rátať treba s nájomným či poplatkami za študentské zdravotné poistenie mesačne.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:27