StoryEditor

Študentské odvody dostane Ústavný súd

28.03.2011, 00:00

Odvody si sami za seba nebudú platiť študenti od 26 rokov, ako to je dnes, ale až od 30 rokov. Ani takýto posun vekovej hranice z dielne vládnej koalície nenašiel u vysokoškolákov úplne pochopenie. Hoci už dostal "zelenú“ od zdravotníckeho parlamentného výboru, študentské odvody podľa všetkého skončia na Ústavnom súde.

Diskriminácia?
"Je to diskriminácia na základe veku. Nechápem, prečo by mal byť niekto diskriminovaný preto, že sa rozhodol študovať v tridsiatich,“ tvrdí pre HN koordinátor štrajkového výboru študentov Karol Klobušický a odkazuje: "Urobím všetko pre to, aby som toto dal na Ústavný súd.“ Pre tento zámer potrebuje získať aspoň 15 poslancov. Nájde ich zrejme v opozičnom Smere-SD. Jeho tieňový minister školstva Dušan Čaplovič vidí totiž problém rovnako. "Ak niekto nastúpi na štúdium vysokej školy neskôr, v tomto prípade by som sa prihováral, aby nemusel platiť. Nie každý mohol nastúpiť na školu v osemnástich rokoch.“                                                                                    

Navrhovaný zákon navyše obchádza doktorandov - tí podľa dnes platnej legislatívy platia za seba odvody, ak pri štúdiu prekročia hranicu 30 rokov. Koalícia na rozdiel od bakalárov, magistrov či inžinierov v ich prípade túto hranicu hore neposúva. "Môj pozmeňovací návrh doktorandov vôbec nerieši,“ potvrdil HN poslanec Marián Kvasnička z KDH.

A práve v tom vidí zásadný problém šéf Študentskej rady vysokých škôl Juraj Tilesch. "Ponechať vekovú hranicu rovnakú pre obe formy (magistrov a doktorandov) štúdia je nelogické, a preto žiadame vládu, aby sa zaoberala aj touto otázkou v čo najkratšom možnom čase,“ povedal Tilesch.

Na Slovensku je dnes necelá tisícka denných doktorandov, ktorí majú viac ak 30 rokov - tí by si museli sami platiť mesačne zdravotné odvody vo výške 46 eur. Jedným z nich je aj samotný šéf Štrajkového výboru študentov Klobušický. Doktorát si robí na Trnavskej univerzite. Keďže po skončení magisterského štúdia štyri roky pracoval, dnes má viac ako tridsať rokov. "Dostávam 495 eur štipendium, a z toho musím od januára platiť odvody 46 eur. Mám to ako vďaku za to, že som štátu odvádzal štyri roky odvody a dane,“ hnevá sa Klobušický. Opatrenie podľa neho nemotivuje ľudí, aby sa po získaní skúsenosti v praxi vrátili na akademickú pôdu, ale naopak.

Otáznik nad štrajkom
Študenti vládu varovali, že ak poslanci nezrušia študentské odvody počas marcovej schôdze parlamentu, prídu na rad protesty. Prísľub, že sa zákon zmení v čo najkratšom čase, dala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) predstaviteľom študentskej rady ešte v januári. Jej predseda Juraj Tilesch hovorí, že štrajk je nateraz zažehnaný. Naopak, Klobušický ho úplne nevylučuje. Najprv sa však chce stretnúť so zástupcami študentskej rady a poslancami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:18