StoryEditor

Gašparovič poveril zostavením vlády Fica (video)

14.06.2010, 11:32
Autor:
ČTKČTK
Aktualizované 13.00 | Prezident Ivan Gašparovič podľa očakávania dnes poveril rokovaním o zostavení novej vlády premiéra a predsedu vládneho Smeru-sociálnej demokracie Roberta Fica

Prezident Ivan Gašparovič podľa očakávania dnes poveril rokovaním o zostavení novej vlády premiéra a predsedu vládneho Smeru-SD Roberta Fica. Strane, ktorá zvíťazila v sobotňajších voľbách, sa však kabinet utvoriť zrejme nepodarí. V parlamente totiž získali väčšinu štyri stredopravé strany SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, ktoré sa chystajú na vytvorenie koalície, a so Smerom-SD rokovať odmietli.

 Fico povedal, že na zostavenie kabinetu dostal lehotu do stredy budúceho týždňa. Tvrdil, že ak jeho snaha o zostavenie vlády stroskotá, nechce naťahovať čas a odíde do opozície. "Nebudeme nič násilne predlžovať," poznamenal. Gašparovič už v nedeľu vyhlásil, že poverí zostavením vlády víťaza volieb.

Poverenie na rokovania o vytvorení kabinetu nie je v ústave formálne zakotvené, hlavy štátu na Slovensku však tradične tento krok robia. Smer-SD s 34,79 percentami voličských hlasov jasne vyhral voľby. Koaličná ĽS-HZDS sa však do parlamentu neprebojovala a ďalšia vládna strana SNS len tesne prekročila päťpercentný prah. Pravicové strany navyše už údajne začali neformálne rokovania smerujúce k vytvoreniu kabinetu.

Gašparovič si uvedomuje, že pravica získala v Národnej rade väčšinu. "Napriek tomu si myslím, že bolo by to nespravodlivé, ak by som nepoveril víťaza vo voľbách, ktorý získal najväčšiu dôveru u voličov," povedal. Pripomenul, že môže vymenovať aj menšinovú vládu, vzápätí však dodal, že k tomu určite nedôjde.

V najbližších dňoch sa plánuje stretnúť s každou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu. Fico chce zostaviť vládu len s jednou stranou. Plánuje začať rokovať s lídrami opozičných strán, s ktorými by dosiahol v parlamente väčšinu. Pripustil však, že strany snahu Smeru-SD odmietnu. Možnú vládu pravice označil Fico za nestabilnú.

"V tých štyroch politických stranách, ktoré dnes ponúkajú pravicovú alternatívu, sú ďalšie dva politické subjekty alebo ďalšie dve združenia politikov zakomponované, čo je obrovský prvok nestability do budúcnosti," vyhlásil Fico.

Cez kandidátku Most-Hídu sa do parlamentu dostali aj zástupcovia Občianskej konzervatívnej strany. Štyria poslední kandidáti na listine SaS, ktorí sa prekrúžkovali a dostali sa tak do parlamentu, zasa patria do nezávislého občianskeho hnutia Obyčajní ľudia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:10