StoryEditor

Európsky preukaz treba už aj vo Veľkej Británii

13.12.2009, 23:00

Európsky preukaz zdravotného poistenia potrebujeme už aj pri ceste do Veľkej Británie. Na neplánované ošetrenie v tejto západoeurópskej krajine približne od polovice októbra tohto roku nestačí iba pas alebo identifikačný doklad občana Európskej únie. "Slovenský poistenec pri čerpaní potrebnej zdravotnej starostlivosti počas pobytu vo Veľkej Británii potrebuje Európsky preukaz zdravotného poistenia," informuje na svojej internetovej stránke Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Veľká Británia totiž začala v praxi používať štandardný postup ako ostatné členské štáty únie. Európsky preukaz zdravotného poistenia na území tejto krajiny garantuje ošetrenie vo verejnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Tú tvoria zariadenia Národnej zdravotnej služby označené logom NHS. Preukaz neplatí v sieti súkromných poskytovateľov. "V prípade ošetrení v súkromnej sieti môže poistenec žiadať o preplatenie výdavkov z komerčného poistenia liečebných nákladov," dodáva úrad pre dohľad.

Európsky preukaz zdravotného poistenia vydá poistencovi jeho zdravotná poisťovňa, vo väčšine prípadov na základe písomnej žiadosti. Vydanie je bezplatné a môže trvať maximálne 30 dní. V prípade potreby vycestovať vystavia niektoré poisťovne na počkanie aj tzv. náhradný certifikát. Okrem štátov únie platí preukaz aj pre Nórsko, Lichtenštajnsko, Island a Švajčiarsko.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:31