StoryEditor

Odkaz poslancom: "Prekáža nám to prasprosté donucovanie"

28.04.2010, 00:00

"Prečo vláda radšej nefinancuje také veci, aby sa ľudia učili napríklad viac z histórie na škole?" Bezmocne sa pýtala gymnazistka Miriama pred budovou Národnej rady, kam prišla včera popoludní protestovať proti zákonu o vlastenectve. V rukách držala transparent s nápisom: Skutoční vlastenci sú tu!

Spolu asi 60 aktivistov však naši zákonodarcovia v laviciach nepočuli a hodinu po oficiálnom začatí protestu schválili kritizovanú normu, ktorá odobrila povinné hranie hymny na školách. Národná (z)rada -- tak im odpovedal hlúčik študentov.  

"Ja sa musím ospravedlniť všetkým ľuďom, že musíme riešiť takéto hlúposti," komentoval pedagóg a aktivista Eduard Chmelár. Hymna ako taká podľa neho neprekáža nikomu. "Prekáža nám to prasprosté donucovanie," vysvetlil. Novelu zákona o štátnych symboloch z Ficovej dielne, ktorá nečakane a rýchlo zvíťazila nad Slotovým zákonom, označil len za predvolebnú frašku. "Je to absurdné," rozčuľovala sa gymnazistka. "Zákon má pomáhať ľuďom, tento vôbec nie je o tom," dodala. Róbert Mihály z Iniciatívy za transparentnú demokraciu nenachádza v legislatíve zmysel. Upravená vládna novela je podľa neho len naoko upravený národniarsky zákon, jeho nezmyselná podstata pritom ostala.  

Študentom kontrovala pätica aktivistov s veľkými vlajkami, z ktorých sa dalo vytušiť, že pochádzajú zo Slovenskej národnej jednoty. HN na otázku, kto sú a prečo prišli, nechceli odpovedať. Jedna z nich, oslovovaná ako pani Viazanková, sa rozčuľovala nad tým, že študenti neovládajú gramatiku. V rukách držala narýchlo urobený urážlivý transparent: Opľuvanci Slovenska vypadnite zo Slovenska, vlastenci nedajme sa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:48