StoryEditor

Smer a HZDS chcú trinásty dôchodok, SNS štátny dôchodkový fond

25.04.2010, 14:42
Autor:
TASRTASR

Najsilnejšia vládna strana Smer-SD plánuje v novom volebnom období v oblasti dôchodkového zabezpečenia zmeniť už niekoľko rokov vyplácaný vianočný príspevok pre dôchodcov na čiastočný 13. dôchodok či presadiť zakotvenie tzv. minimálneho dôchodku.

Sociálna poisťovňa, ktorá spravuje prvý dôchodkový pilier, má podľa volebného programu strany zostať naďalej kľúčovou inštitúciou slovenského dôchodkového systému. Nižšie prevádzkové náklady by malo priniesť pripravované zjednotenie výberu daní a odvodov. Realizácia tohto projektu by mala prispieť aj k finančnej udržateľnosti priebežne financovaného dôchodkového systému.

Predseda Smeru-SD Robert Fico sa opakovane vyjadril, že v prípade účasti jeho strany vo vláde sa nebude zvyšovať vek odchodu do dôchodku. Okrem prvého piliera sa program Smeru-SD stručne venuje aj tretiemu, doplnkovému dôchodkového systému. Jeho význam by sa mal v budúcnosti posilňovať, a to prostredníctvom zvyšovania jeho atraktivity pre všetkých, ktorí naň prispievajú.

Transformovanie doterajšieho vianočného príspevku na 13. dôchodok, na ktorý by bol zákonný nárok a nepodliehal by prípadným politickým zmenám, presadzuje aj druhá koaličná strana - ĽS-HZDS. Aj keď v budúcnosti bude potrebné riešiť otázku predlžujúceho sa veku slovenských dôchodcov, v súčasnosti ľudovci podporujú zachovanie súčasného veku odchodu do dôchodku.

Podľa ĽS-HZDS nemôže fungovať prvý aj druhý dôchodkový pilier na princípe zásluhovosti. V priebežnom systéme sa preto majú v budúcnosti posilniť prvky solidarity. Ľudová strana nesúhlasí ani s nastavením odvodov medzi prvý a druhý pilier, v oblasti kapitalizačného systému chce však momentálne riešiť najmä nedávne skrátenie hodnoteného investičného horizontu pre dôchodkové fondy zo 60 na 6 mesiacov. Táto lehota by mala byť v ďalšom volebnom období odstránená, resp. zmenená po vzájomných rokovaniach s dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS).

Tretia z koaličných strán SNS navrhuje počas ďalšieho volebného obdobia zriadiť tzv. štátny dôchodkový fond, ktorý by úročil vložené peniaze sadzbami, za ktoré si požičiava štát. Tieto prostriedky by boli následne využívané na verejné investície realizované štátom. Takýto prvok v dôchodkovom systéme by podľa národniarov priniesol zaručené bezrizikové úročenie a rast fondu.

V súvislosti s dlhodobými demografickými faktormi ovplyvňujúcimi udržateľnosť dôchodkového systému je podľa SNS nutné realizovať populačnú politiku na zamedzenie tzv. starnutia zdola. Objem dávok ženám v prípade narodenia a výchovy dieťaťa by bol odvodzovaný od ich predošlých príjmov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 23:53