StoryEditor

Na povinnú angličtinu chýbajú učitelia

14.12.2010, 23:00

Novelu zákona, podľa ktorej sa má od septembra 2011 povinne učiť na základných školách angličtina, poslanci včera schválili. Ale či sa bude dať aj naplniť v praxi, je otázne. Nevie sa ani to, či bude povinná od tretieho, alebo už od prvého ročníka.
Odborníci, ktorých HN oslovili, povinnú angličtinu vítajú. Ale termínu príliš neveria. Tvrdia, že ministerstvo školstva nedokáže do septembra pripraviť na to podmienky. Hlavne dostatok kvalifikovaných učiteľov a učebnice. "S naplnením zákona bude problém. Chýba viac ako tri tisíc učiteľov," upozorňuje Zuzana Humajová-Zimenová z Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika. Riziko si uvedomuje aj minister Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Verí však, že nedostatok pedagógov nebude mať vplyv na začatie výučby v termíne. "Ambíciou rezortu školstva tiež je, aby sa anglický jazyk vyučoval povinne od tretieho ročníka," upresnil pre HN rezort. To však bude závisieť "od výsledkov odbornej diskusie".

Učiteľov je dosť, no niet ich
Na našich základných školách učia dnes angličtinu aj nekvalifikovaní učitelia. Je to však v rozpore so zákonom o pedagogických zamestnancoch. Školy zaväzuje, aby v nich pracovali len tí kvalifikovaní. To ale predpokladá, aby okrem ovládania jazyka mali aj pedagogické minimum pre deti, čo mnohým chýba. "Naša legislatíva školám neumožňuje, aby vo výučbe cudzích jazykov požiadali o pomoc kvalifikovaných lektorov, ktorí sú v jazykových školách a mohli by externe pracovať na základných školách," upozorňuje Humajová-Zimenová. Školy totiž musia kvalifikovaných pedagógov zamestnať na plný úväzok. "Problém s učiteľmi je značný," potvrdzuje výkonný riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Ctibor Košťál. Učitelia by sa mali podľa neho rekvalifikovať, čo však stojí veľa peňazí. "Jazykárov je dosť, ale odchádzajú pracovať do súkromnej sféry," dodal.
Jurzyca si myslí, že vzdelávanie učiteľov "je naozaj ťažká otázka". Existuje síce projekt ich vzdelávania, ale problémy sú s financiami. "To sa nám doteraz nepodarilo vyriešiť. Súvisí to s byrokraciou v eurofondoch." Pripustil, že vzdelávanie učiteľov je rizikový faktor, ktorý "nemusí, ale môže ohroziť v septembri vyučovanie angličtiny".

Budú jednotné učebnice?
Zavedenie povinného vyučovania môže naraziť aj na nedostatok učebníc. "Tie sú problém. Lebo v angličtine chýba jednotná učebnica. Doterajšie snahy pripraviť ju, stroskotali," upozornil Košťál. Nepripravenie učebníc potvrdzuje aj predseda Združenia riaditeľov škôl s vyučovacím jazykom maďarským Alexander Fibi. Minister Jurzyca podľa neho tak pokračuje v šľapajách svojho predchodcu Jána Mikolaja. "Aj on začal s reformou školstva, ale bez učebníc. A Jurzyca v tom pokračuje". Ministerstvo však tvrdí, že ponuka učebníc cudzích jazykov je dostatočná. "Školy si môžu vybrať také, ktoré im najviac vyhovujú," uviedol rezort pre HN. Humajová-Zimenová však upozorňuje, že ministerstvo by malo školy oficiálne informovať, či jednotné, celoplošné učebnice v budúcnosti dostanú alebo nie. Lebo koncepcia výučby cudzích jazykov, ktorú súčasná vláda nezrušila, ich vytvorenie predpokladá.

Európske štáty, v ktorých je angličtina v školách povinná
Česko, Francúzsko, Luxembursko, Holandsko, Slovinsko, Švédsko, Fínsko, Nórsko, Chorvátsko
Zdroj: Eurostat, 2007

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:53