TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nie je vylúčené, že nás na jeseň bude čakať lockdown, povedal Lengvarský

20.06.2021, 12:44
Autor:
TASRTASR
Ústredný krízový štáb by sa mal v pondelok zaoberať otázkami povinného očkovania či zavádzaním e-karantény.

Je otázkou času, kedy sa aj na Slovensku objaví delta variant nového koronavírusu. Ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne, nie je vylúčené, že krajinu na jeseň bude čakať lockdown.

Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

​Krajina zatiaľ nemá potvrdené prípady delta variantu nového koronavírusu. "Ale je to otázka času, kedy sa tento variant u nás objaví," skonštatoval Lengvarský.

Bude očkovanie povinné?  

Uistil však, že úrady sa snažia zachytiť všetkých, ktorí sa vracajú z rizikových krajín. "Problém je ale v tom, že ľudia vracajúci sa z iných krajín ako zelených, sa neprihlasujú, alebo klamú, odkiaľ prišli. Nezavlečenie delta variantu v mnohom zavisí aj od zodpovednosti každého," dodal minister.

Ústredný krízový štáb by sa mal v pondelok zaoberať otázkami povinného očkovania či zavádzaním e-karantény.

Povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníkov, policajtov, hasičov, vojakov, pracovníkov domovov sociálnych služieb či seniorov nad 60 rokov. "Povinné očkovanie je zatiaľ len taký nástrel, ktorý musí posúdiť rezort spravodlivosti," poukázal Lengvarský.

Kontrola hraníc 

Minister pripomenul, že už teraz sa robia opatrenia, aby sa prípadná tretia vlna pandémie čo najviac eliminovala. "Prísnejšie sa kontrolujú hranice, monitorujú sa spodné vody, posilňuje sa trasovanie kontaktov či sekvenovanie vzoriek," vymenoval Lengvarský.

Minister ale nevylúčil, že v prípade nezodpovedného správania sa ľudí bude krajinu na jeseň čakať lockdown. Vyzval preto ľudí, aby cestovali len do bezpečných krajín, nechali sa zaočkovať, dodržiavali základné hygienické opatrenia a v prípade potreby aj domácu karanténu.

Minister tiež uistil, že rezort robí všetko preto, aby sa zaočkovanosť proti novému koronavírusu zvýšila. V súčasnosti je zaočkovaných 35 percent populácie. "Snažíme sa dostať vakcínu k ľuďom, očkujú výjazdové očkovacie tímy, očkuje sa vo firmách a od 1. júla sa začne s očkovaním u všeobecných lekárov," spresnil Lengvarský. Opäť pripustil, že ďalšou formou motivácie by mohlo byť finančné odmeňovanie. O tejto možnosti však musí podľa jeho slov rozhodnúť vláda.

Minister v relácii tiež spresnil, čo sa bude diať so zvyšnými dávkami ruskej vakcíny Sputnik V. "Zvyšné dávky buď predáme alebo darujeme. O vakcíny prejavili záujem krajiny na Balkáne," dodal Lengvarský.

Zmena nemocníc 

Reforma nemocníc neprinesie ich rušenie, ale len transformáciu lôžok. Cieľom reformy je zabrániť tomu, aby pacient blúdil v systéme, uviedol tiež Lengvarský. 

Minister pripomenul, že už v súčasnosti nemocnice zanikajú, deje sa to však živelne. Vďaka reforme sa nemocnice pretransformujú na iné typy. "S reformou nemocníc je spojená aj reforma ambulantnej starostlivosti, lebo tam už nastáva prvý filter pacientov. Všeobecným lekárom treba dať viac kompetencií a možností pracovať s pacientom," dodal Lengvarský.

Zároveň potvrdil, že rezort zdravotníctva naďalej ráta s výstavbou koncovej nemocnice na bratislavských Rázsochách. "Na účely, pre ktoré potrebujeme koncovú nemocnicu, je nemocnica Bory, ktorú stavia finančná skupina, malá. Chceme vo výstavbe našej nemocnice pokračovať, sme však závislí od schválenia finančných prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti," dodal minister.

01 - Modified: 2021-06-18 11:21:07 - Feat.: 0 - Title: Očkovanie v ambulanciách nebude povinné, VOC budú ďalej fungovať, vyhlásil Lengvarský 02 - Modified: 2021-06-18 13:45:38 - Feat.: 0 - Title: Nastupuje tretia vlna pandémie. Lengvarského rezort radí, ako sa brániť 03 - Modified: 2021-06-20 11:16:47 - Feat.: 0 - Title: Lengvarský tvrdí, že je to otázka času, kedy sa u nás objaví delta variant. Bude ďalší lockdown?
01 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 02 - Modified: 2023-11-22 13:04:09 - Feat.: - Title: Zdravotnícky výbor odporúča plénu schváliť novelu k reforme nemocníc 03 - Modified: 2023-11-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Poslanci posunuli novelu týkajúcu sa reformy nemocníc do druhého čítania 04 - Modified: 2023-11-23 07:46:43 - Feat.: - Title: Reforma nemocníc bude pokračovať za plného poskytovania starostlivosti 05 - Modified: 2023-11-28 09:12:02 - Feat.: - Title: Veľkú reformu nemocníc asi posunú. Analytik sa obáva, aby z toho nebol trend
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:58