StoryEditor

Dzurindovci sa zadlžia najviac

21.03.2010, 19:00
Slovensko zrejme čaká najdrahšia predvolebná kampaň v histórii.
Naznačujú to balíky peňazí, ktoré si strany požičiavajú od bánk. Kvôli úspechu si „vyrábajú“ miliónové dlhy, nebrzdia ich pritom žiadne zákonné limity.

Viac ako naposledy
Najviac požičaných peňazí minie na kampaň opozičná SDKÚ-DS. Pred štyrmi rokmi to bol necelý milión eur – teraz to bude viac.  „Zobrali sme si úver 1,3 milióna eur,“ potvrdil HN hovorca strany Martin Maťko. Táto suma pritom pokryje podľa neho „základ kampane“ – strana tak plánuje aj ďalšie výdavky. „Sú to strategické veci, ktoré nebudeme zverejňovať.“

Rovný milión eur bude splácať po voľbách Smer-SD. Rovnakú sumu si požičal aj pred poslednými víťaznými voľbami. Jeho šéf Robert Fico však už avizoval, že kampaň bude financovať aj z vlastných peňazí, ktoré strana dostala od štátu za výsledky minulých volieb.

Vyšší bankový úver ako naposledy si zobralo aj opozičné KDH – podľa informácií HN milión eur. „Použijeme vlastné financie, peniaze od členov, sympatizantov a úver,“ zhrnul šéf volebnej kampane kresťanských demokratov Pavol Abrhan.

Sú to strategické veci, ktoré nebudeme zverejňovať.

Martin Maťko, hovorca SDKÚ o ďalších výdavkoch na kampaň
Úver, dary, členské
Volebný boj nevyjde lacno ani mimoparlamentné strany – Most-Híd chce minúť 650-tisíc z úveru a od darcov, SaS zase 300-tisíc od darcov a z členského. Pôžičku v rovnakej výške plánuje aj SMK. Koaličné SNS a ĽS-HZDS zatiaľ výšku nákladov na kampaň taja.

Od ktorých bánk si vzali úvery, strany  odmietajú povedať.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:51