StoryEditor

Supernemocnici pomôžu firmy

15.04.2010, 00:00

Megainvestícia v zdravotníctve je definitívne odklepnutá. Najmodernejšiu nemocnicu štát nepostaví sám, vtiahne do toho aj súkromný sektor. Vláda sa včera rozhodla, že dvadsaťtri rokov rozostavanú budovu na Rázsochách v Bratislave dostavia za 570 miliónov eur. Kritici hovoria, že je to predražené.

Lacnejšie ako vo Viedni?
Bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac odhaduje, že za túto sumu by postavil tri internáty pre tri lekárske fakulty na Slovensku a k tomu tri nemocnice. "A ešte by aj ostalo na ďalšie tri špecializované ústavy," odhaduje exminister. Cena sa nepáči ani opozičnému politikovi Viliamovi Novotnému. Tvrdí, že by sa za ňu dalo postaviť osem nemocníc v každom kraji. Kardiochirurg Peter Lukáč, člen mimoparlamentnej strany SDĽ, má aj presnú sumu. Rašiho cena je podľa neho predražená až o tristo miliónov eur. Rezort zdravotníctva však trvá na tom, že cena nie je prehnaná. Minister Richard Raši (Smer-SD) hovorí, že budeme stavať trikrát lacnejšie ako vo Viedni. "Neprenikne ani mikrób," sľubuje si od výstavby supermoderných operačných sál. Nový nemocničný komplex by mal obsahovať 900 lôžok, 28 operačných sál a výučbovú základňu pre medikov. Pod heliportom (strešná pristávacia plošina pre helikoptéry) by mal byť umiestnený urgentný príjem, kam okamžite prevezú pacienta rovno z helikoptéry.

Čakanie na štúdiu
Verejno-súkromná investícia je podľa vlády najvýhodnejšia, postupovať sa bude ako pri dostavbe diaľnic. "To znamená, že po projektovom zámere sa uskutoční štúdia realizovateľnosti a po nej sa bude vyberať koncesionár alebo nejaký strategický investor, čiže tá privátna časť PPP formy, ktorý bude realizovať dostavbu tohto komplexu," informoval po rokovaní vlády Raši.
Koľko peňazí do nemocnice vloží štát, a ako bude vyzerať splátkový kalendár, by mala povedať najskôr štúdia. Podľa Rašiho sa súkromní investori zaujímajúci sa o Rázsochy už informovali. Zatiaľ s nimi však oficiálne nerokoval. Štúdia by mala byť hotová do roku 2011. S budovaním nemocnice sa tak môže začať až v roku 2012.

Skrývanie dlhu
Minister zdravotníctva sa pôvodne prikláňal k dostavbe cez úver, ktorý by štátu poskytlo konzorcium bánk. Vláda sa však rozhodla pre projekt, kde štát bude na chod nemocnice doplácať každý rok. Takouto formou navyše vláda pred ľuďmi môže zatajiť sekeru v štátnej pokladnici. "Peniaze, ktoré si od investora požičia, sa neukážu v oficiálnych ukazovateľoch verejného dlhu, ide o skrytý dlh. Je nezodpovedné takto zavádzať verejnosť, vytvárať dlh a tváriť sa, že žiaden neexistuje," hovorí analytik INEKO Peter Goliaš.
Analytik upozorňuje, že súčasná vláda PPP projekty výrazne predražuje. Podľa neho sa to už dnes ukazuje na dostavbe diaľnic, ktorú vláda rozbehla tiež so súkromnými investormi.

Lákavá ponuka
Pre súkromných investorov môže byť stavba nemocnice lákavou. A nielen preto, že vláda bude garantovať platby. "PPP projekty sú pre súkromný sektor zaujímavé najmä z pohľadu ich komplexnosti, nejde totiž len o samotnú výstavbu a stavebné spoločnosti, ale do prípravy je nutné zapojenie aj finančných a právnych poradcov, projektantov, banky, spoločnosti zabezpečujúce facility management, " vymenúva Irma Chmelová, výkonná riaditeľka Asociácie PPP. Zaujímavý je tiež taký projekt, ktorý má jasnú podporu, v tomto prípade vlády. "Keďže účasť vo výberovom konaní je z pohľadu potrebných príprav finančne veľmi náročná," dodáva Chmelová.
HN oslovili finančné skupiny, ktoré majú u nás skúsenosti s oblasťou zdravotníctva. Hovorca Penty Martin Danko uviedol, že o PPP projekty sa prioritne nezaujímajú. "Ale neznamená to kategoricky nie." Jeho kolega Maroš Sýkora z J&T neskrýva záujem. "J&T banka je pripravená vyhľadávať nové projekty na Slovensku a tie, ktoré realizuje vláda, sú špeciálne zaujímavé. Zatiaľ však nemáme podrobnejšie informácie. Určite budeme tento projekt bližšie skúmať."


Čo hovoria o cene za Rázsochy
minister Richard Raši
štvorcový meter plochy pod nemocnicou bude stáť 1 800 eur, vo Viedni to je 5 400 eur a stredoslovenský Ústav srdcovo-cievnych chorôb stál 2 200 eur
lekár Peter Lukáč
odhaduje cenu podľa nákladov na jedno lôžko: primeraná cena na Slovensku je 166-tisíc eur, pri deväťsto lôžkach a ostatnom zariadení na výučbu medikov sa celková cena nedostane podľa neho nad 267 miliónov eur aj s technickým vybavením

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:44