StoryEditor

Najviac ľudí priláka boj o Bratislavu

25.11.2009, 23:00
Autor:
habhab
K volebným urnám príde v druhom kole, ktoré sa uskutoční v sobotu, ešte menej voličov ako pred dvoma týždňami. Výnimkou by mal byť jedine Bratislavský kraj.
Kto sa s kým stretne v druhom kole

Bratislavský kraj
Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS, SaS)
Vladimír Bajan (nezávislý s podporou Smeru-SD, ĽS-HZDS, HZD, SZS)
Trenčiansky kraj
Pavol Sedláček (Smer-SD, ĽS-HZDS)
Martin Fedor (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS)
Banskobystrický kraj
Vladimír Maňka (Smer-SD, ĽS-HZDS)
Jozef Mikuš (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS, KDS)
Prešovský kraj
Peter Chudík (Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, SZS)
Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, SaS)

Odborníci očakávajú, že to voličská účasť bude pod 20 percent. V prvom kole pritom odvolilo 22,9 percenta oprávnených voličov. "Priemerná účasť by sa mohla pohybovať niekde medzi 14 až 17 percent, to je však bez záruky. Netrúfam si totiž prognózovať, väčšinu odhadov robím vždy len na základe prieskumov, teraz žiadne nemám,“ hovorí sociológ Pavel Haulík.

V Bratislave bude súboj
Účasť pod 20 percent predpokladá aj politológ Miroslav Kusý. "Bude skôr nižšia účasť ako v prvom kole. Nebude to však v každom kraji rovnaké.“ Pripomína, že účasť môže byť vyššia tam, kde sa očakáva ostrejší, výraznejší súboj ako napríklad v Bratislavskom kraji. Tu v prvom kole získal opozičný poslanec Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, SMK, OKS, SaS) viac hlasov ako úradujúci predseda kraja Vladimír Bajan (nezávislý s podporou Smeru-SD, ĽS-HZDS, HZD SZS). Odborníci sa zhodujú, že bratislavská župa by po druhom kole ako jediná mohla patriť pravici. "Závisí však od toho, ako ešte dokážu kandidáti aj predsedovia politických strán mobilizovať svojich voličov,“ podotkol Kusý.

Tento rok sme poctivejší
V ostatných krajoch Kusý predpovedá nižšiu účasť ako v prvom kole. "Každý kraj je však špecifický, každý má iné priority, inú zostavu voličov, takže očakávam, že v každom kraji to môže dopadnúť rôzne.“ Pred štyrmi rokmi (2005) bola pritom účasť v druhom kole len 11,07 percenta. Konali sa vo všetkých ôsmich krajoch, kým pri tohtoročných voľbách prebehne už len v polovici krajov.

Haulík však napriek tomu predpokladá, že účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi. "Vo všetkých tohtoročných voľbách sa ukázalo, že účasť bola mierne vyššia ako v rovnakom type volieb v predchádzajúcom období.“ Myslí si tiež, že najvyššia účasť bude v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:12