StoryEditor

Koalíciu rozdelila kontrola privatizácie

02.08.2010, 00:00
Fond národného majetku rozdeľuje koalíciu. Po tom, ako viedla spor SDKÚ-DS s SaS o tom, ktorá zo strán nominuje do vedenia svojho človeka, začal sa boj o jeho agendu. Koalícia totiž prijala záväzok, že fond počas svojho volebného obdobia zruší.

Dvaja ministri, jeden fond
Jeho kompetencie a právomoci by po tom mali prejsť na niektoré z ministerstiev. Ten rezort, ktorý by agendu fondu dostal do vienka, by mal "pod palcom“ okrem iného akcie mnohých štátnych podnikov, či celú privatizáciu - po novom odštátňovanie, vrátane všetkých zmlúv. Podľa informácií HN sa k dedičstvu po Fonde národného majetku hlásia minister hospodárstva Juraj Miškov s ministrom financií Ivanom Miklošom.

Obaja sú presvedčení, že práca fondu spadá pod ich rezort. Kvôli prechodu práv malo podľa našich zistení dôjsť medzi ministrami dokonca k hádke. "Časť agendy, ktorú má fond, vykonáva ministerstvo hospodárstva,“ zdôvodňuje svoju žiadosť dať právomoci fondu pod seba Miškov. Fond totiž vlastní akcie mnohých štátnych podnikov, napríklad Slovenského plynárenského priemyslu či elektrární, výkon akcii však robí ministerstvo hospodárstva. "Veď minister hospodárstva chodí na rokovania za tieto podniky, ministerstvo robí tú robotu,“ pokračuje šéf hospodárstva, ktorý vraj už začína pracovať na svojom návrhu na zrušenie fondu a prechod jeho agendy pod seba. Predložiť by ho chcel vláde čoskoro.

Jeho návrh však zrejme nebude jediný - návrh, ako zrušiť fond a kam umiestniť jeho agendu, pripravuje aj minister financií Mikloš. Pokúšali sme sa zistiť, ako bude vyzerať ten Miklošov, a prečo sa domnieva, že fond patrí pod financie. Diskutovať na túto tému zatiaľ nechcel. "Sú to veci, o ktorých sa bude ešte rokovať, nebudem posielať správy cez médiá,“ reagoval pre HN.

Dividendy aj zmluvy
Fond by sa mal zrušiť k 1. januáru 2012. Vláda už vo fonde vymenila aj vedenie. Predsedníčkou výkonného výboru, teda štatutárkou, sa stala nominantka SDKÚ Anna Bubeníková, ktorá dovtedy sedela v dozornej rade fondu. Práve o jej stoličku viedla SaS s SDKÚ spor, keďže chceli predsedu obe strany. SDKÚ nakoniec získala vo fonde dve kreslá, SaS s ostatnými koaličnými stranami po jednej.

Fond národného majetku je z hľadiska postavenia dôležitou inštitúciou práve kvôli akciám podnikov, ktoré vlastní. "Cez fond išla privatizácia v minulosti, fond je vlastníkom akcií štátnych podnikov, a tým pádom cezeň idú aj dividendy do štátneho rozpočtu,“ vysvetľuje riaditeľ INEKA Peter Goliaš, podľa ktorého ten, kto bude mať práva fondu, bude mať pod kontrolou ďalšiu privatizáciu. Fond má okrem toho aj archív všetkých privatizačných zmlúv, ktoré štát do dnešného dňa urobil.

"Starý privatizačný guru“
"Mikloš je starý privatizačný guru, takže vie, o čo bojuje,“ skonštatoval pre HN bývalý štátny tajomník ministerstva financií, poslanec Smeru-SD Peter Kažimír. Podľa neho je celé zrušenie fondu politicky motivované a unáhlené. Koalícii vytkol aj to, že opozícii nedovolila do dozornej rady fondu nominovať svojho človeka, aj keď to doteraz vždy tak bolo. "Strácame možnosť kontrolovať plánovanú privatizáciu,“ dodal Kažimír.

Prečo FNM láka politikov
- kontrola ďalšej privatizácie (resp. odštátnenia)
- fond spravuje archív všetkých privatizačných zmlúv
- fond je vlastníkom akcií štátnych podnikov, idú cezeň aj dividendy do štátneho rozpočtu

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:49