StoryEditor

Bývajte teplejšie a lacnejšie. A neplaťte všetko

28.10.2009, 23:00
Dotácie. Na zateplenie a vykurovanie pýtajte peniaze. Od štátu, výrobcov kotlov, aj distribučných spoločností.

Je to drahé. To je najčastejší dôvod, prečo sme mnohí stále nezateplili svoje domy, alebo používame neefektívne kotly namiesto nových vykurovacích sústav lacnejších na prevádzku. Je pravda, že zateplenie, moderné kondenzačné plynové kotly, ekologické kotly na biomasu, tepelné čerpadlá či slnečné kolektory stoja tisíce, ba až desaťtisíce eur. No zďaleka nemusíme platiť všetko zo svojho vrecka. Rozumné využívanie dotácií, zliav a zvýhodnených úverov nám môže ušetriť aj niekoľko tisíc eur.

Podpora biomasy
Na dotáciu od štátu máte nárok, ak ste sa rozhodli využívať na kúrenie kotol spaľujúci biomasu - teda drevo, štiepku, pelety. "Je to z programu lepšieho využívania biomasy a slnečnej energie v domácnostiach, na ktorý poskytuje peniaze ministerstvo hospodárstva,“ hovorí Kvetoslava Šoltésová zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Požiadať o peniaze môžete na hociktorom z pracovísk agentúry. "Prepláca sa 30 percent z ceny nainštalovaného kotla, maximálne však tisíc eur,“ dodáva.

Okrem toho môžete požiadať štát aj o príspevok na slnečné kolektory. "Tu dostáva žiadateľ až 200 eur za štvorcový meter absorpčnej plochy kolektorov.“ To platí do ôsmich štvorcových metrov. "Ale treba povedať, že celé systémy vychádzajú na rodinný dom do päťtisíc eur,“ hovorí Šoltésová. Od štátu je možné dostať nateraz dotáciu len na tieto dva typy vykurovania.

Zapojili sa do programu
Tu sa však možnosti nekončia. Niektoré spoločnosti sa dohodli prispieť k štátnej dotácii vlastnou podporou. "Výrobcovia kotlov, predajcovia peliet a SIEA vytvorili produkt 3 x 1 000 eur, čo rozširuje dotáciu na celkovú sumu až tritisíc eur,“ hovorí Michal Trdý, konateľ spoločnosti Boston.

Funguje to tak, že na nový kotol na pelety poskytnú výrobcovia dotáciu tisíc eur a výrobca peliet zas prispeje dvesto eur ročne na nákup peliet počas piatich rokov. Navyše ponúkajú počas piatich rokov dvesto eur ročne na prípadný servis. V programe sú zapojení výrobcovia kotlov, spoločnosti Attack, Boston, Herz a Viessmann a výrobca peliet Biomasa, no do programu môžu vstúpiť aj ďalší výrobcovia.

Táto podpora však podľa Tvrdého nie je jediným dôvodom, prečo by si ľudia mali vybrať kúrenie biomasou. "Okrem toho, že je ekologické, je asi o 40 percent lacnejšie ako vykurovanie plynom a až päťkrát lacnejšie ako vykurovanie elektrinou,“ dodáva Tvrdý.

V podpore a motivácii svojich klientov po vlastnej "osi“ však pokračujú aj plynári. V júni tohto roku spustil SPP cez EkoFond akciu Šrotovné na kotly. Hoci sa už akcia skončila, pokračuje iná. "Naši zákazníci môžu požiadať o nenávratný finančný príspevok. Podporujeme projekty zamerané na zvýšenie energetickej efektívnosti,“ povedala hovorkyňa SPP Patrícia Kubicová.

Tak napríklad poskytujú peniaze na zateplenie rodinných a bytových domov, pokiaľ sú postavené skôr ako v roku 1984 a sú aspoň sčasti vykurované plynom. "Výška podpory je 16,60 eura na štvorcový meter zateplenia, pri rodinných domoch do sumy 3 319,39 eura.“ Podrobnosti o podmienkach sú uvedené na webovej stránke EkoFondu. Okrem toho poskytuje SPP podľa Kubicovej napríklad zľavy seniorom pri zvýhodnených platbách za plyn.

Ešte lacnejší
Distribútori elektriny tiež motivujú svojich klientov a využívajú na to rôzne zľavy a zvýhodnené tarify. Napríklad Východoslovenská energetika ponúka podľa hovorcu Borisa Peška zvýhodnenú sadzbu Eko Dom, ktorá podporuje využívanie tepelných čerpadiel. Vykurovanie tepelným čerpadlom pritom patrí momentálne k tomu najlacnejšiemu, čo dnes trh ponúka. Mnohých odrádza vysoká investícia. "U našich zmluvných partnerov však môže zákazník využiť 10-percentnú zľavu na nákup tepelného čerpadla,“ hovorí Peško. Pri investícii okolo 10-tisíc eur je to tisícka. "Investované peniaze sa vrátia za šesť až jedenásť rokov.“

Podobný prístup má aj Stredoslovenská energetika. Tá dokonca podľa hovorkyne Jany Bolibruchovej ponúka na nákup tepelného čerpadla zľavu až 15 percent. "Naša spoločnosť má záujem na racionálnom využívaní elektrickej energie, chceme tak prispievať k zvyšovaniu energetickej efektívnosti,“ dodáva. Spoločnosť rozbehla v tomto roku kampaň Šetrime spolu elektrinou.

Prečítajte si aj:
Nemáte hotovosť? Požičajte si

Najväčší problém s dotáciami je to, že ich dostaneme zväčša až po tom, čo kotol či slnečné kolektory nakúpime a nainštalujeme. Nám však môže chýbať potrebná hotovosť práve na nákup modernej vykurovacej sústavy či zateplenia domu. Tu vstupujú do hry banky, sporiteľne a štát, s rôznymi produktmi a výhodnými úvermi, ktoré sú zamerané práve na obnovu bývania, či napríklad na kúpu nového kotla.

Nebojte sa požiadať o radu. Skúste viacerých odborníkov

Možností, ako ušetriť, či kde získať dotácie a rôzne zľavy, je mnoho. V prvom rade je potrebné zistiť, či sa nám vôbec nejakú zmenu oplatí robiť. Ak hej, tak akú a aká je jej návratnosť, pretože každá situácia je iná a vyžaduje si individuálny prístup.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:25