StoryEditor

V STV si zmerajú sily najinteligentnejší Slováci

21.09.2010, 16:27
Autor:
ČTKČTK
Najinteligentnejších Slovákov začala pred časom hľadať Slovenská televízia, ktorá začiatkom októbra odštartuje novú súťažnú šou Fenomén.

V nej si zmerajú sily desiati najbystrejší z 350 prihlásených ľudí. Víťaz získa jazykový pobyt v hodnote 4000 eur, pričom rozhodujúce nebudú vedomosti, ale rozumové schopnosti.

Diváci tak spoznajú desiatku Slovákov, ktorých inteligenčný kvocient je nad 130 bodov, teda patria k dvom percentám výnimočných ľudí v populácii. Najmúdrejšej súťažiacej dokonca namerali 164 bodov. "Dokážu počas piatich - dvadsiatich sekúnd vyriešiť to, čo ja by som riešil pol dňa," povedal dnes novinárom moderátor šou Michal Hudák, ktorý pred tým, ako ho angažovali, tiež musel tvorcom odpovedať na pár "záludných" otázok.

Najinteligentnejší Slováci pritom vraj ukázali, že nie sú žiadni "suchári" a nesedia len doma za počítačom. "Skoro všetci majú radi turizmus," poznamenal scenárista Pavol Kohút. Medzi nimi sú však len tri mladé ženy, zvyšok desiatky tvoria muži. Podľa tvorcov to nie je preto, že by ženy boli menej inteligentné, ale pre ich menší záujem o účasť v programe. Medzi prihlásenými ich totiž bolo len 30 percent.

Súťažné hádanky a rébusy z oblasti jazyka, pamäte, logiky, matematiky a technickej predstavivosti, vymýšľali ľudia z organizácie združujúcej nadpriemerne inteligentných ľudí - Mensa. "Boli zaujímavé. Niekedy mi tých 30 sekúnd naozaj nestačilo. Niektoré boli o šťastí, napríklad tie priestorové," povedal ČTK 28-ročný Michal z Novej Dubnice, ktorý sa objaví v druhej sérii súťaže. Absolventa fakulty informatiky na Žilinskej univerzite vraj prehovoril brat. A k prihláseniu ho motivoval aj notebook. Ten totiž dostal každý z finalistov, Michal ho daroval kamarátke.

"Zhruba polovica otázok sú veci, s ktorými sa ľudia bežne stretávajú v živote. Napríklad synonymá, antonymá," povedal niekdajší predseda českej Mensy Václav Fořtík. Otázky vymýšľal s predsedom slovenskej Mensy Miroslavom Mackom. "Rôzni konzultanti v rôznych poradenských firmách musia denne riešiť nie priamo takto zadané, ale v zložitejšej podobe zadané informácie," dodal.

O šou, ktorá je vraj originálnym formátom, už podľa tvorcov prejavila záujem aj Česká televízia. V minulosti české a slovenské televízie vysielali šou IQ test národa. Okrem známych tvárí v nej súťažili družstvá ako študenti, úradníci, blondínky či policajti, ktorí sa nakoniec napriek mnohým vtipom o mužoch zákona ukázali ako najinteligentnejší.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:56