StoryEditor

Politici si zmrazili platy

12.11.2009, 12:04
Autor:
TASRTASR

Poslancom Národnej rady (NR) SR, prezidentovi SR a členom vlády sa ani v roku 2010 nebudú valorizovať platy. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, ktorú dnes podpísal prezident SR Ivan Gašparovič. Úpravu do zákona presadila v parlamente prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková, pričom ju podporili koaliční aj opoziční zákonodarcovia.

Platy poslancov a iných ústavných činiteľov boli zmrazené aj v tomto roku, čo malo rozpočtu priniesť úsporu v sume asi 12 miliónov Sk (398.327 eur). Ako však ešte vlani zdôraznila Laššáková, dôvodom pre takýto krok neboli primárne ekonomické príčiny, ale solidarita ústavných činiteľov v čase hospodárskej krízy.

Podľa aktuálne platnej právnej úpravy člen vlády Slovenskej republiky dostáva plat vo výške 1,5-násobku platu poslanca mesačne a začína ho poberať prvým dňom mesiaca, v ktorom zložil ústavou predpísaný sľub. Poslancovi NR SR patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

Poslancovi okrem toho patria aj tzv. paušálne náhrady. Ide napr. o diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom jeho funkcie či náhradu za ubytovanie v preukázanej výške, ak cestu vykonal v súvislosti s výkonom poslaneckej funkcie. Zároveň môže bezplatne používať prostriedky verejnej hromadnej dopravy a lietadlá verejnej leteckej dopravy na cestu tam a späť, napr. pri cestách na schôdze parlamentu NR SR a jej výborov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. máj 2024 04:57