StoryEditor

Matovič: Koalícia vedela, ako zahlasujem. Bola to pasca

10.02.2011, 12:50
Autor:
TASRTASR
Priebežne aktualizované | Igora Matoviča stálo hlasovanie s opozíciou miesto v poslaneckom klube SaS.

Igor Matovič, ktorého dnes líder strany SaS Richard Sulík vylúčil z poslaneckého klubu, tvrdí, že dnes hlasoval podľa svedomia, dodržal dohodu a predsa ho vylúčili.      

Pokrytecký krok
"Dohoda spočívala v tom, že koalícia nás nebude nútiť hlasovať proti svojmu svedomiu,"
vyhlásil Matovič, ktorý dnes proti vôli koalície hlasoval s opozičnou stranou Smer-SD v prípade návrhu novely zákona o štátnom občianstve. Návrh mal byť podľa jeho slov potopený s tým, že on zaň zahlasuje.     

"Trápne, pokrytecké, neviem, čo to je," komentoval Matovič Sulíkovo rozhodnutie. Kritizoval zároveň, že ho vylúčila strana, ktorá má názov sloboda v názve.

Opili ho rožkom
Myslí si, že zo strany koalície bol úmyselne oklamaný, keďže chceli dosiahnuť iba to, aby sa neprijala novela Smeru-SD. "Podľa mňa dopredu vedeli, čo urobia. Sľúbili mi, že môžem hlasovať s Ficom a teraz ma za to vylúčia," povedal. Paralelu vidí s letom 2010, keď mu bolo sľúbené, že vládny program sa bude aktualizovať aj o návrhy Obyčajných ľudí. "Ako sme to podpísali, tak už na druhý deň Sulík aj samotná premiérka Iveta Radičová, ktorá s celým textom súhlasila, to spochybňovali. Vraj aktualizácia vládneho programu nie je možná. Opili nás rožkom rovnako ako mňa včera večer, aby dosiahli svoje," priznal s tým, že naňho našili pascu.

V parlamente chce naďalej hlasovať podľa svojho svedomia.Poslanec Národnej rady SR Igor Matovič bol dnes vylúčený z klubu SaS. Na tlačovej konferencii to oznámil líder strany Richard Sulík, ktorý nebude žiadať Matoviča o vrátenie poslaneckého mandátu. Matovič sa tak stane ďalším nezávislým poslancom.     

Dôvodom tohto kroku je postup Matoviča pri hlasovaní o koaličnom návrhu novely zákona o štátnom občianstve, pri ktorom proti vôli vládnych strán presadil spolu s opozíciou zásadný pozmeňovací návrh. To malo za následok stiahnutie novely.   

SaS hlasovanie s Ficom neodpúšťa
"My sme strana, ktorá išla do volieb s tým, že medzi nami nebudú žiadni komunisti a eštebáci, a aj to, že nebudeme spolupracovať so Smerom. Človek, ktorý hlasuje so Smerom v takejto dôležitej veci, nepatrí do nášho klubu," vysvetlil Sulík, ktorý vylúčenie navrhol.

Dodal, že hlasovanie s opozíciou je v "takom príkrom rozpore s koaličnou dohodou, že radšej budeme vládnuť o jedného poslanca menej ako trpieť takéto veci". Zásadovosť je pre Sulíka dôležitejšia.     

Spolu s Matovičom hlasovali aj jeho traja kolegovia z hnutia Obyčajní ľudia - Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko, tí však v poslaneckom klube SaS zostávajú. "Poslanecký klub jednohlasne odmietol návrh na ich vylúčenie," objasnil predseda klubu Jozef Kollár.     

"Zostávame v klube SaS a naďalej budeme podporovať programové vyhlásenie vlády a presadzovať body, na základe ktorých nás volili ľudia do Národnej rady," vyhlásil pred novinármi Viskupič. Na otázku, či aj Matovič bude podporovať koalíciu, odpovedal, že zrejme áno. "Nehovorili sme špeciálne o tom, ale povedal, že sa naďalej cíti tak, že bude podporovať koalíciu," doplnil.

01 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko je za odstupné, ale chce ho znížiť 02 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odsúdili ľudí z B.M.G. Invest CZ 03 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa nový šéf agentúry SARIO
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:22