StoryEditor

Voľby na Luníku: "podvod", hádky, úžerníci

28.11.2010, 23:00
"Prerušujem voľby, prerušujem voľby!" vykrikuje muž v pruhovanom pulóvri vo volebnej miestnosti na Luníku IX.

Máva s kalendárikom, na ktorom je fotka jedného z kandidátov na starostu smutne známeho rómskeho sídliska v Košiciach. Na okraji kalendára, ktorý vytrhol z ruky voličovi, sú číslice kandidátov na poslancov.     

"Odkiaľ to máte,“ kričí na starca so silnými dioptriami na očiach. Ten má okuliare také špinavé, že by cez ne neuvidel ani slona z dvoch metrov. "Vonku mi to dali, ja neviem kto,“ bezradne rozhodí rukami. Vzápätí sa strhne hádka medzi členmi volebnej komisie. Jeden kričí, že je to podvod, druhý, že o nič nejde. Tretí sa zmocní kalendára, roztrhá ho a hodí do koša.



Prosím pokoj!
Krik privádza do volebnej miestnosti Ladislava Petráša, prednostu miestneho obvodného úradu a predsedu volebnej komisie. "Čo sa tu deje, prosím pokoj,“ snaží sa upokojiť vášne. Keď zistí, že je tu podozrenie z ovplyvňovania volieb, zastaví hlasovanie. Medzitým sa v chodbe hromadia voliči, za pár minút je v nej hlava na hlave. Nespokojne šomrú a dožadujú sa vstupu. Po štvrťhodinke rozhodne Petráš o pokračovaní. Dedo dostal návod k voľbám mimo hlasovacej miestnosti, vyzerá negramotný a Petráš pochybuje, že by vedel pomocou neho vôbec hlasovať. Nezasahujú ani policajti, ktorí sa prišli na incident pozrieť, pretože nie je dôvod. "To je čistá psychiatria,“ prehodí rezignovane jeden z nich.

Pokusy rôznymi spôsobmi ovplyvniť voľby majú na Luníku tradíciu, dokázať cielenú manipuláciu je však ťažké. "Pomáha tomu i deravá legislatíva,“ konštatuje Petráš. Medzi tie sofistikovanejšie metódy patrí tzv. reťazové hlasovanie. Niektorí z voličov vhodí do urny prázdnu obálku, hlasovacie lístky vynesie von, tam mu ich manipulátor vyplní podľa svojej vôle a ďalší s nimi zahlasuje, pričom svoje čisté lístky znova odovzdá na zakrúžkovanie a reťaz tak pokračuje. Dokázať, že to takto niekto zámerne organizuje, je takmer nemožné.

Sídlisko je v rukách klanov
Vo volebnej miestnosti znova hustne vzduch a schyľuje sa k hádke. Za plentou stojí bezradne niekoľko minút chlapík a nevie si rady. Nevie čítať ani písať a s krúžkovaním mu prichádza pomôcť členka komisie. Tiborovi Horváthovi, kandidátovi na starostu Luníka, ktorý čaká v rade, sa to nepáči a posiela ju preč. " Nechajte ho, to je ovplyvňovanie, tak sme sa nedohodli. S negramotnými majú ísť rodinní príslušníci alebo známi,“ rozhorčuje sa.

"Ja nie som miestna a robím len to, čo mi umožňuje zákon,“ bráni sa Janette Klimzová. Problematický Luník, kde sa o post starostu bijú štyria kandidáti, ovládajú rodinné klany a úžernícke gangy. Podľa Petráša postávajú i teraz pred volebnou miestnosťou úžerníci a na svojich dlžníkov vyvíjajú nátlak, aby ich prinútili k správnej voľbe.

Búranie je šialenstvo
Na Luníku je evidovaných vyše 3 300 voličov a takmer raz toľko obyvateľov, spolu tu však žije v katastrofálnych podmienkach okolo 10-tisíc ľudí. Rómske sídlisko sa stalo i ústrednou témou predvolebnej kampane kandidátov na primátora Košíc. Najďalej z nich zašiel Cyril Betuš, ktorý kandiduje za SDĽ a chce Luník zbúrať. " To je šialenstvo, to nechceme a nedopustíme,“ tvrdia všetci, ktorých náhodne oslovujem.

Podľa prednostu Petráša ľudia sú takýmito nápadmi pobúrení, obzvlášť, ak existuje riešenie. "Luník treba predovšetkým oddlžiť a potom začať od nuly. Dnes to nie je ten Luník, čo pred rokmi. Niečo sa zhoršilo, napríklad bývanie, ale mnoho i zlepšilo,“ dodáva.

Novým starostom Luníka sa stal Dionýz Slepčík (SDKÚ-DS, KDH, SMK-MKP), voliť prišlo zhruba 30 percent voličov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:20