StoryEditor

Potopy nás asi vyjdú drahšie, poisťovne zvažujú zmeny

18.08.2010, 00:00

Poistenie proti povodni nás môže vyjsť drahšie. Nemusí sa tak stať hneď, no ak sú varovania klimatológov pravdivé, mali by sme sa na to pripraviť. Komerčné poisťovne vyhodnocujú škodovosť z dlhodobého hľadiska aj niekoľko rokov. Niektoré však avizujú, že množiace sa prípady prírodných katastrof ich prinútia zmeniť cenníky.

"Pokiaľ sa ukáže, že z dlhodobého hľadiska je škodovosť rizika povodeň -- záplava vysoká, prikročí poisťovňa k opatreniam. Zvýšenie poistného je jedno z možných riešení, nie je však jediné," upozorňuje Marek Švirloch z Union poisťovne. Zmeny by sa nemali dotknúť už poistených domov. "Nepredpokladáme, že by sme mali zvyšovať poistné pri súčasných poistkách, ktoré boli dosiaľ uzatvorené," hovorí Jana Tarčáková Janičová z poisťovne Axa. Je však možné, že poisťovňa prehodnotí mapy záplavových území, na ktorých majetok nepoistí. Takými oblasťami sú dosiaľ napríklad Devín, Devínska Nová Ves a Šamorín, kde sa povodne vyskytujú pravidelne niekoľko rokov.

Rozhodnutí poisťovať aj tam, kde naposledy veľká voda zabrala majetky, sú zatiaľ v poisťovni Generali. "Naši klienti nebudú platiť vyššiu cenu poistného, upravená bude len spoluúčasť v týchto oblastiach," avizovala riaditeľka marketingu Generali Zuzana Hliváková.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:24