StoryEditor

Megabiznis deň pred voľbami

25.06.2010, 00:00

Biznis za astronomické peniaze - 200 miliónov eur, podpísal odchádzajúci minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) deň pred parlamentnými voľbami. Rámcovú dohodu na digitalizáciu knižného bohatstva na niekoľko rokov uzavrel rezort so skupinou súkromných firiem. Projekt mohla však zrealizovať aj Slovenská národná knižnica a za menej peňazí. Tvrdí to bývalý riaditeľ Slovenskej národnej knižnice Dušan Katuščák. "Upozorňujem na tento fakt a nekalé obchodnícke transakcie ministra písomne a vo vedení Slovenskej národnej knižnice už vyše roka.“ Knižnica už tento projekt aj začala realizovať. Ide o 350-tisíc diel, medzi ktorými sú aj tie najstaršie od významných slovenských autorov. Hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár tvrdí, že národná knižnica na také množstvo tlačovín nestačí, a preto museli nájsť firmy, ktoré zvládnu denne zdigitalizovať takmer tisíc sto kníh. "Na čo je potrebných 15 automatických skenovacích robotov, 220 osôb v trojzmennej prevádzke. Z praxe a skúseností vo svete sa takými činnosťami zaoberajú špecializované spoločnosti, nie štátne kultúrne inštitúcie zriadené za iným účelom,“ konštatoval Bednár.
 

Súťaž predbehla peniaze
Katuščáka Maďarič pred pár mesiacmi odvolal z funkcie. Dôvodom mala byť nie digitalizácia, ale to, že nezabezpečil komplexné podklady na výstavbu konzervačného centra vo Vrútkach. Exriaditeľ tvrdí, že verejnú súťaž rezort vyhlásil skôr, ako je vôbec jasné, či na to budú peniaze zo štrukturálnych fondov. "Zmluvu minister podpísal bez toho, aby boli vyhlásené výzvy na národné projekty, bez projektov, bez transparentných medzinárodných súťaží, a tak ďalej,“ vysvetľuje Katuščák. Ministerstvo sa obhajuje tým, že samotná medzinárodná súťaž sa uskutočnila v súlade so zákonom, a že to dokazuje aj kontrola Úradu pre verejné obstarávanie. Tá bola podľa Bednára dôvodom, prečo zmluvu so súkromnými firmami podpísali až deň pred voľbami. Hovorkyňa Úradu pre verejné obstarávanie Helena Fialová HN povedala, že porušenia zákona nenašli a svoju robotu dokončili už v marci. A odvtedy podľa nej mohlo ministerstvo v tejto veci zmluvne konať. Bednár však tvrdí, že museli počkať na písomné stanovisko úradu a následne ešte nasledovali rokovania. Preto vraj zmluvu so siedmimi dodávateľmi podpísali až tesne pred voľbami. Snažili sme sa spojiť aj s hlavnou firmou Tender Media Group a jej konateľom Viliamom Kiššom. Jeho pracovníčka nám povedala, že sa nám ozve, no do uzávierky tak neurobil.
 

Bodku dá nový minister
Zaujímavé je, že samotný rezort kultúry nám odkázal, že zmluva nie je definitívum. "Je vypovedateľná a reálne sa začne napĺňať na základe realizačných zmlúv, ktorých príprava je v kompetencii nového ministra kultúry,“ povedal HN Bednár. Poslankyňa SDKÚ-DS Magda Vášáryová včera prišla s tým, že ministerstvo rozposiela po svojich inštitúciách listy, v ktorých káže ich šéfom podpísať zmluvy s firmami, ktoré budú digitalizovať. "Vyzývam ministra Maďariča, aby zastavil tieto pokusy na poslednú chvíľu nezmyselne rozhádzať aj posledné možné financie na záchranu nášho dedičstva, ktoré pre kultúru v ním vytunelovanom ministerstve ešte zostali.“ Maďarič reagoval slovami, že Vášáryová klame. "Jediné, čo Magda Vášáryová mohla mať na mysli pod sugestívnym pojmom "čudné listy“, je obvyklé informatívne oznámenie ministerstva kultúry o uzavretí rámcovej dohody,“ stojí v stanovisku rezortu. Kto nakoniec bude digitalizovať, rozhodne teda až nový minister kultúry.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 15:26