StoryEditor

Naše zdravotníctvo si pohoršilo

29.09.2009, 00:00
Autor:
SITASITA

Slovensko si medzi zdravotníctvami v Európe pohoršilo. Ako informoval Úrad pre ochranu pacientov, Slovensko podľa Európskeho zdravotníckeho užívateľského indexu 2009 si pohoršilo o šesť miest.

Nevieme udržať kvalitu
V každoročnom prieskume európskych zdravotníctiev Slovensko skončilo na 28. mieste z 33 štátov. Slovensko získalo 560 bodov z možných tisíc. "A vo všeobecnosti je zdravotníctvo vnímané negatívne, s výnimkou základných práv pacienta, dobrej dostupnosti rodinných doktorov a niektorých úspechov v oblasti verejného zdravia, ako sú očkovanie detí a zahrnutie starostlivosti o zuby do nemocenskej," uviedol úrad v tlačovej správe.

"Slovensko je krajina, ktorá sa snažila o reformu zdravotníctva skoro, ale nebola schopná udržať kvalitu starostlivosti. Táto nepríjemná situácia sa môže následkom finančnej krízy ešte zhoršiť," uviedol vedúci prieskumu indexu európskej zdravotnej starostlivosti Arne Björnberg. Slovensko dosiahlo podľa indexu lepšiu informovanosť pacientov o liekoch a teraz patrí k trinástim európskym krajinám s liekopisom príjemným pre užívateľov. Holandsko vyhralo toto hodnotenie už druhý rok, za ním sa umiestnilo Dánsko, ktoré bolo na druhom mieste aj vlani, prvýkrát sa tu objavuje Island a Rakúsko.

Čakanie na liečbu
Európsky zdravotnícky užívateľský index je výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotnej starostlivosti v šiestich hlavných kategóriách, a to práva pacientov a informácie, e-Health, čakacie lehoty na liečbu, výsledky, rozsah a dosah poskytovaných služieb a farmaceutiká. Po prvýkrát bol publikovaný v roku 2005, údaje získava z verejných štatistík a nezávislého výskumu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:11