StoryEditor

Západ zaskočil sneh, čoskoro dorazí aj na východ

18.01.2010, 23:00

Hlavné mesto Bratislavu aj západ Slovenska včera zaskočilo husté, intenzívne sneženie. Začalo v nedeľu večer a skončiť malo až dnes nadránom. "Väčšina územia Slovenska sa v najbližších dňoch snehu nezbaví," hovorí meteorológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Jozef Csaplár.

Sneh bude aj na východe
Aj keď nadnes meteorológovia avizujú teploty mierne nad nulou, sneh sa podľa neho veľmi roztopiť nestihne. "V noci to totiž všetko zamrzne." Csaplár hovorí, že dnes už snežiť nebude, iba ak ojedinele. "V stredu sa situácia veľmi nezmení, no vo štvrtok očakávame vlhkejší prúd. Na východe a v strede Slovenska by malo napadnúť zhruba 5 cm snehu."

Najmä v Bratislave spôsobilo včerajšie sneženie vážne problémy v doprave a následné zdržanie vodičov na cestách. "Na vozovkách sa nachádza tri- až päťcentimetrová vrstva kašovitého snehu, ktorá núti vodičov k vyššej opatrnosti a nižšej rýchlosti. Táto situácia spôsobuje časové, v niektorých prípadoch až hodinové predĺženie cestovných vzdialeností," komentoval doobedňajšiu situáciu hovorca Banskobystrického samosprávneho kraja Radovan Choleva. Vyskytlo sa tiež viacero dopravných nehôd, než je zvyčajné.

Choleva pripomenul, že všetky cesty II. a III. triedy sú v kraji zjazdné. Snehová nádielka od skorých ranných hodín zamestnávala pracovníkov zimnej údržby ciest. Na regionálnych cestách v okresoch Malacky, Pezinok a Senec odstraňovalo sneh 12 odhŕňačov a sypačov spolu s dvoma traktormi.

Bratislava meškala
Hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová tiež potvrdila, že výdatné sneženie v Bratislave spôsobovalo dopravné zdržania. Celé mesto však bolo prejazdné. "Magistrát zabezpečil celomestský zásah zimnej služby so všetkými mechanizmami. Tých je 60 a na ručnom odhŕňaní snehu sa podieľalo 83 pracovníkov." Chudinová upozorňuje, že vodiči áut by mali prispôsobiť jazdu poveternostným podmienkam.

Sneh spôsobil poobedné zdržanie liniek bratislavskej hromadnej dopravy. Podľa hovorcu Dopravného podniku Bratislava Petra Kaveckého to bolo od päť do 30 minút, napoludnie sa vyskytlo už len mierne meškanie.

Zasnežené cesty
Podľa Slovenskej správy ciest bol v skorých ranných hodinách problematickým najmä diaľničný úsek D2 na ceste z Bratislavy smerom do Malaciek. Zasnežená bola aj diaľnica D1 v okolí hlavného mesta, na úseku od Trnavy už bol povrch vozovky mokrý.

Slovenská správa ciest včera uvádzala, že na väčšine ciest západného a južného Slovenska boli zasnežené cesty s vrstvou ujazdeného, kašovitého aj čerstvého snehu. V priebehu dňa sa cesty zmenili na mokré. Východ Slovenska podobný problém s počasím nemal -- povrch väčšiny ciest bol suchý. Poľadovica sa objavila len v ojedinelých prípadoch.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:23