StoryEditor

Ako poraziť Fica? Pravica sa spájať nechce

15.12.2009, 23:00
Autor:
besbes

Pravici zvoní umieračik, varujú experti. Súčasné opozičné strany sa totiž ani pol roka pred parlamentnými voľbami nevedia dohodnúť na forme, akou chcú poraziť Roberta Fica. Nepodarilo sa im to ani včera za spoločným stolom, ku ktorému ich po víťazstve v županských voľbách v Bratislave pozval líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Komentár HN
Sulík na Dzurindovej kandidátke?

Opozičné pravicové strany nie sú spokojné so súčasným vývojom na Slovensku. Cieľom ich spolupráce bude pracovať na alternatíve voči súčasnej vláde. Politické rokovania o tom, akou cestou sa k tomu dopracovať, by sa mali začať až budúci rok. To je teda agentúrny výstup včerajšieho rokovania slovenskej tzv. pravice.
Stranícky egoizmus?
On sám po stretnutí siedmich stredopravých strán - SDKÚ, SMK, KDH, Most-Híd, SaS, OKS a Strany zelených - vyhlásil iba toľko, že už "nie je čas na stranícky egoizmus". Či ponúka partnerom repete scenára z roku 1998, keď veľká koalícia SDK porazila Vladimíra Mečiara, však povedať nechcel.

Po včerajšku je však zrejmé, že minimálne SMK a KDH predvolebnú koalíciu odmietajú. "SMK nemá ambície podporovať vznik nejakého novodobého národného frontu," vyhlásil šéf poslancov maďarskej koalície Gyula Bárdos. Kresťanskí demokrati zase argumentujú - ak idú strany do volieb samostatne, získavajú viac percent, ako keď kandidujú pod záštitou koalície. Menšie stredopravé strany, naopak, predvolebnú pravicovú koalíciu nevylučujú. "My sa takej spolupráci nebránime, my averziu nemáme," reagoval líder strany Most-Híd Béla Bugár.

Už je neskoro
V rokovaniach chcú strany pokračovať v januári. Podľa analytikov však bolo neskoro už včera - opozícia mala podľa nich na spoločnom postupe v budúcoročných voľbách začať pracovať hneď po prehre v roku 2006.

"Každý išiel vlastnou cestou napriek tomu, že vedeli, že to nemá šancu na úspech. Ako keby si povedali, že nemajú v týchto voľbách šancu, a preto nemá význam sa spájať," hovorí politológ Miroslav Kusý.


Prečítajte si aj:
Pravica odmieta reprízu SDK

Z veľkej opozičnej spolupráce pred júnovými parlamentnými voľbami podľa všetkého nič nebude. Sedem stredopravých subjektov sa síce na podnet predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu včera stretlo, no dvom veľkým parlamentným stranám KDH a SMK sa do predvolebnej koalície a záväzkov "na papieri" nechce.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:00