StoryEditor

V kampani budú lietať tisíce eur

Desaťtisíce eur alebo len niekoľko tisíc - sumy, ktoré sú kandidáti na županov ochotní minúť vo svojej kampani, sa rôznia. Zatiaľ najvyššiu sumu na volebnú kortešačku pred samosprávnymi voľbami 14. novembra je ochotný minúť kandidát SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji Pavol Frešo. "Hrubý odhad nákladov na kampaň a informačné aktivity pred kampaňou máme 100-tisíc eur. Presne to bude zverejnené po skončení kampane,“ povedal HN Frešov asistent Peter Húska. Frešo začal ako jeden medzi prvými aj s bilbordovou propagáciou. Teraz ich má po Bratislavskom kraji dvesto kusov.

Komentár HN
Keď politikovi volič nerozumie

Jeden tvrdí, že všetko presadí, lebo je dobrý. Druhý sľubuje viac ihrísk. Tretí sa pýta, či to, čo chce on, chceme aj my. Všetci by sa však mali najskôr spýtať sami seba: Vedia ľudia vôbec, čo sa deje (resp. bude diať)?

Najmä bratislavskí kandidáti rozbehli svoju kampaň aj napriek tomu, že sa ešte nezačala tá oficiálna. Veľa bilbordov po hlavnom meste má už aj nezávislý záujemca o kreslo župana Branislav Zahradník. Ten nám však až do našej uzávierky na otázky neodpovedal.

Bilbordy boli aj zmizli
Naopak, súčasný župan, nezávislý kandidát no s podporou najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Vladimír Bajan tvrdí, že on bilbordy zatiaľ nelepil. Aj napriek tomu, že po Bratislave sa nejaké objavili. "Stovky a stovky bilbordov,

ktoré sú už tri týždne v uliciach a už stihli byť aj prelepené, nie sú moje,“ reagoval pre HN. No plánuje využiť aj túto formu na propagáciu v kampani, ktorá sa začne v zákonnom termíne, teda 17 dní pred voľbami. Aj napriek tomu, že Smer vyčlenil peniaze pre všetky kraje, Bajan tvrdí, že si prevažne veci financuje z vlastného vrecka a z úveru. "Budem čerpať z vlastných zdrojov, zo spotrebiteľského úveru a prípadne od sponzorov.“ Plánuje minúť približne 30- až 35-tisíc eur. Podobne je na tom aj jeho kolega v Banskobystrickom kraji Vladimír Maňka. "Moja kampaň vychádza zhruba na milión korún (33-tisíc eur),“ povedal HN. Dodáva, že so svojou propagáciou začal v utorok spustením internetovej stránky.

Koľko plánujú minúť kandidáti na župana

Bratislavský kraj
Vladimír Bajan (nez. s podporou Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, SZS)

– 30- až 35-tisíc eur (z vlastných zdrojov, z úveru a od sponzorov)

Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, OKS, SMK, SaS)
– 100-tisíc eur (z vlastných zdrojov, časť od SDKÚ-DS)

Branislav Záhradník (nez.)
– neodpovedal na otázky

Trnavský kraj
Tibor Mikuš (nez. s podporou Smer-SD, SNS, HZD, SZ)

– doteraz 7-tisíc eur (z vlastných zdrojov, plánuje minúť najviac 20-tisíc eur)

Gabriel Pavelek (KDH, SDKÚ-DS, OKS, SaS, Misia 21)
– zatiaľ 7-tisíc eur (z vlastných zdrojov, aj KDH niečo prispeje)

Nitriansky kraj
Milan Belica (Smer-SD? SDKÚ-DS, KDH)

– zatiaľ 8-tisíc eur (z vlastných zdrojov)

Ágnes Biró (SMK)
– sumu zatiaľ nevie odhadnúť (na kampaň sa jej okrem iného majú poskladať kandidáti na poslancov po 500 až 1 000 eur, príspevok aj od SMK)

Trenčiansky kraj
Pavol Sedláček (ĽS-HZDS, Smer-SD)

– napriek prísľubu až do našej uzávierky neodpovedal

Martin Fedor (SDKÚ-DS, KDH, OKS, SaS)
– zatiaľ 3-tisíc (z vlastných zdrojov, kandidáti na poslancov sa mu majú vyzbierať po 1 700 eur, strana neprispela ničím)

Banskobystrický kraj
Vladimír Maňka (Smer-SD, ĽS-HZDS)

– okolo 30-tisíc eur (od strany Smer)

Jozef Mikuš (SDKÚ-DS, KDH, SaS, OKS, KDS)
– zatiaľ nevie (z vlastných zdrojov, časť od SDKÚ-DS)

Žilinský kraj
Juraj Blanár (Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, HZD, SZ, SF)

– okolo 30-tisíc eur (od Smeru-SD, plus vlastné zdroje)

Pavel Pavlásek (KDH, SDKÚ-DS, OKS)
– do 25-tisíc eur (z úveru, časť od KDH)

Košický kraj
Zdenko Trebuľa (Smer-SD, ĽS-HZDS, HZD, SF, Most-Híd, Liga, SOS)

– do uzávierky neodpovedal

Ján Süli (SDKÚ-DS, KDH, SaS, KDS, OKS, DS)
– predbežne okolo 30-tisíc eur (z vlastných zdrojov, časť od SDKÚ-DS a sponzorov)

Prešovský kraj
Peter Chudík (Smer-SD, ĽS-HZDS)

– zatiaľ nevie (z vlastných zdrojov)

Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, SaS)
– zatiaľ nevie (z vlastných zdrojov a časť prispeje KDH)

SDKÚ podľa kľúča
Súčasný predseda Žilinského kraja a kandidát Juraj Blanár zrejme tiež dostane od strany vyše 33-tisíc eur na kampaň. Smer pre každý kraj vyčlenil rovnakú sumu peňazí. "Centrála strany ako pomoc vyčlenila v tejto súvislosti spolu 265 551 eur (8 miliónov korún),“ odkázala hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová.

Opozičná SDKÚ to zase rieši inak. Nedáva každému kandidátovi rovnakú sumu a dokonca súčasnému poslancovi Martinovi Fedorovi, ktorý kandiduje na župana v Trenčíne, na rozdiel od Freša alebo Jozefa Mikuša v Banskej Bystrici, neprispieva žiadnou sumou. Dôvod prečo je to tak, sme sa nedozvedeli. Hovorca strany Martin Maťko nám povedal len toľko, že v každom kraji pomáha centrála. "To, akým konkrétnym spôsobom v ktorom kraji, považujeme za internú a strategickú informáciu a nebudeme ju v čase kampane zverejňovať.“

V iných krajoch Slovenska, okrem Bratislavského, kampaň ešte nie je v plnom prúde. Kandidáti na županov chcú stavať kampaň najmä na osobnom kontakte. "Osobné stretnutie je lepšie, ako vyškierať sa z bilbordov,“ hovorí opozičný kandidát na župana v Trnavskom kraji Gabriel Pavelek (KDH).

Médiá pod palcom
Súčasní predsedovia VÚC môžu mať oproti svojim súperom výhodu aj v miestnych médiách. Tvrdí to aj mediálny analytik a šéf Transparency International Gabriel Šípoš. "Úrady na lokálnej úrovni alebo na úrovni VÚC vydávajú rôzne týždenníky a mesačníky, kde sa často objavujú župani. Určite majú výhodu.“ Príkladom sú podľa neho aj bratislavské župné noviny. Podľa Šípoša sa však proti týmto fenoménom ťažko dá bojovať. Jedine, ak by bolo zákonom ošetrené to, že členovia redakčných rád nemajú byť napojení na samosprávu. "Je pravdou, že pokiaľ som vo funkcii častejšie v médiách, ale budú ľudia vidia vašu prácu a dostanete opätovnú podporu alebo tú prácu nevidia a máte smolu,“ priznáva primátor Prešova Pavel Hagyari, ktorý zároveň kandiduje na post šéfa župy. Pripomína však, že pred tromi rokmi vyhral voľby a nemal ešte žiadne kontakty na regionálnej úrovni. "Osobne si nemyslím, že je to výhoda. Tak ako vám môžu médiá pomôcť, môžu vám aj poškodiť,“ uzatvára Hagyari.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:12