StoryEditor

Krajcer chystá veľký realitný biznis

23.02.2011, 23:00
Veľký výpredaj lukratívnych budov v centre Bratislavy chystá minister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Osem kultúrnych inštitúcií chce presťahovať do bývalých Hurbanových kasární.

Tam má vzniknúť nové Multifunkčné kultúrne centrum.                                  

Kasárne získali zadarmo
"Budovy inštitúcií, ktoré by sa mali presťahovať do Hurbanových kasární, budú v súlade so zákonom o správe majetku štátu vyhlásené za prebytočný majetok a následne ponúknuté na odpredaj,“ povedala HN Krajcerova hovorkyňa Eva Chudinová. Bývalé kasárne v hodnote 4,45 milióna eur získali pred pár dňami od ministerstva obrany zadarmo. Na to, aby sa z nich stal kultúrny dom, však budú potrebovať niekoľko miliónov. Len bežná rekonštrukcia by si podľa skorších odhadov rezortu obrany vyžiadala od päť do 6,6 milióna eur.

Predaj Domu umenia, budovy Hudobného centra či prvého sídla rozhlasu, ktoré sa nachádzajú v najdrahšej zóne na Slovensku, však môže priniesť oveľa viac peňazí. Len za dom Ústredia ľudovej a umeleckej výroby (ÚĽUV) by totiž mohol pýtať až do troch miliónov eur. Otázne však je, či sa inštitúcie budú chcieť sťahovať. Riaditeľ ÚĽUV-u Milan Beljak by sa budovy nechcel vzdať, pričom by využil aj nové priestory, keďže ÚĽUV-u súčasná kapacita nestačí. "Viem si však predstaviť svojho druhu jedinečnú multimediálnu expozíciu tradičného ľudového odevu, na ktorej príprave pracujeme a jej miesto v nádhernom modernom kultúrnom komplexe.“

Folklórny súbor Lúčnica by zase nové priestory potrebovala ako soľ. "Lúčnica je staršia ako Slovenská filharmónia a dodnes nemá vlastný priestor,“ podotkol jej riaditeľ Marián Turner. Kým jej administratíva sídli na Štúrovej ulici, tanečné choreografie musia nacvičovať v školskej telocvični a kroje skladujú v prenajatom byte pri zimnom štadióne. Riaditelia sa však zatiaľ nechceli k sťahovaniu definitívne vyjadrovať, najprv chcú poznať detaily projektu. "Ja nemám informáciu o tom, ako bude vyzerať nový priestor, a aké tam budú možnosti, takže sa mi veľmi ťažko porovnávajú súčasné možnosti a nejaký budúci, zatiaľ nestanovený fiktívny stav,“ povedala šéfka Hudobného centra Oľga Smetanová.

Exminister kritizuje
Exminister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) však Krajcerovi odkázal, aby sa viac zaujímal o kultúrne stánky v regiónoch. "Na jednej strane má rad inštitúcií po celom Slovensku, ktorých budovy potrebujú urgentne rekonštrukciu. Na druhej strane sa chce púšťať do tejto novej náročnej investície, ktorej zámer sa mi javí veľmi hypotetický.“ Zatiaľ totiž nie sú známe ani náklady, ani to, či sa do kasární všetky inštitúcie zmestia. Celý projekt však môže "zdediť“ až ďalšia vláda, keďže podľa predpokladov by sa renovácia mala začať až v roku 2014.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 04:45