StoryEditor

Odveta Maďarsku. Fico zvoláva bezpečnostnú radu

14.05.2010, 11:24
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Aktualizované 13.40 | Premiér Robert Fico zvolá kvôli novele zákona o dvojakom štátnom občianstve, ktorý má prijať maďarský parlament, Bezpečnostnú radu SR.

Oznámil to po skončení dnešného mimoriadneho zasadnutia vlády. Podľa neho má legislatívna právna norma preukázateľne exteritoriálny účinok a môže vytvoriť reálne bezpečnostné riziká.

Kabinetu sa nepáči, že Budapešť pripravuje nové pravidlá bez konzultácii s Bratislavou. Obrátiť sa chce preto na zahraničné inštitúcie. Zámer južného suseda umožniť maďarskej menšine v zahraničí získať občianstvo Maďarska, vyostril napätie v tradične komplikovaných slovensko-maďarských vzťahoch.

Predvolebná kampaň
Slovenskí politici však podľa niektorých politológov túto tému využívajú v snahe mobilizovať voličov pred júnovými parlamentnými voľbami. Na Slovensku žije zhruba polmiliónová maďarská menšina.

Fico bez bližších podrobností oznámil, že vláda zaviazala niektorých ministrov, aby pripravili návrhy opatrení na obmedzenie dopadov chystaného zavedenia dvojitého občianstva južným susedom. Návrhy by následne mal v zrýchlenom konaní posúdiť parlament. Situáciou sa tiež má zaoberať bezpečnostná rada štátu.

Kabinet následne požiada predsedu Národnej rady (NR) SR Pavla Pašku, aby zvolal schôdzu, ktorá tieto návrhy prerokuje. Premiér deklaroval, že nebudeme brániť poslancom, aby cez 30 podpisov iniciovali zvolanie mimoriadnej NR SR. Ako však poznamenal, týmto spôsobom môžu v súčasnosti iba prijať politické vyhlásenie alebo deklaráciu, ale nie predkladať a schvaľovať zákony v skrátenom legislatívnom konaní. "Vyzývam všetky politické strany, aby na chvíľu zabudli na to, že sú voľby a mali by mať k tejto otázke jednotný názor," zdôraznil Fico.

"Prijatie novely zákona o štátnom občianstve naruší zásady priateľských susedských vzťahov, z ktorých vyplýva povinnosť konzultovať o záležitostiach, ktoré sa týkajú účinku prijatej právnej normy na občanov susedného štátu," píše sa v materiáli, ktorý prerokovala vláda.

Občianstvo aj bez pobytu
Slovensku sa nepáči, že maďarské občianstvo by podľa dostupných informácií mohli získať aj osoby bez pobytu v Maďarsku. Vláda v dokumente uviedla, že Slovensko sa obráti so žiadosťou o posúdenie situácie na vysokého komisára pre OBSE pre otázky národnostných menšín. Informovať o svojom postoji chce aj veľvyslancov členských krajín Európskej únie a NATO.

Delegácii Národnej rade zasa odporučí, aby dala podnet na diskusiu v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. O právne posúdenie novely o dvojitom občianstve zasa Slovensko požiada Benátsku komisiu Rady Európy. Autori materiálu tiež označili chystanú maďarskú legislatívu o dvojitom občianstve ako možné bezpečnostné riziko.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vo štvrtok naznačil, že príslušníci maďarskej menšiny na Slovensku by mohli prísť o slovenské občianstvo, ak by získali občianstvo južného suseda. Fico dnes pripustil, že by si to vyžiadalo zmenu ústavy; tá totiž výslovne určuje, že občianstvo nikomu nemožno odňať proti jeho vôli. Novelu zákona o dvojitom občianstve presadzuje víťaz maďarských volieb, konzervatívna strana Fidesz na čele s Viktorom Orbánom.

Legislatívou by sa mal začať zaoberať nový maďarský parlamentu, ktorý sa po prvý raz schádza dnes. Na Slovensku zákony inštitút dvojitého občianstva špeciálne neupravujú. Právny poriadok však nezakazuje mať aj štátnu príslušnosť inej krajiny. Slovensko uplatňuje voľnejšie pravidlá pre udelenie občianstva krajanom, ktorí vlastnia preukaz zahraničného Slováka; aj tieto osoby však na získanie slovenského pasu musia splniť podmienku aspoň trojročného pobytu na Slovensku. jpa boa

01 - Modified: 2003-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Študenti skákali z okien internátu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:32