StoryEditor

Vláda Smeru dá dnes bodku za rokovaniami

07.07.2010, 00:00
Dnes poslednýkrát zasadne Robert Fico so svojím kabinetom za spoločný stôl na Úrade vlády. Či bude tiecť sekt na rozlúčku, alebo zaznejú nejaké príhovory pri príležitosti posledného stretnutia odchádzajúcej vlády, sme sa nedozvedeli.

Tlačový úrad nám do uzávierky na otázky, či premiér Fico (Smer-SD) niečo pre kolegov chystá, neodpovedal.

Fico však už pred pár týždňami povedal svojej nasledovníčke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS), že ju počká s pohárom sektu. Aby vraj nedopadla ako on, keď prišiel prvýkrát na Úrad vlády a čakala ho tam len "pani upratovačka“. "Ja chcem ponúknuť, ak pani Radičová zostaví vládu a bude premiérka a bude s tým súhlasiť, ja vás tam rád počkám. Nebude vás tam čakať upratovačka. Budem tam čakať, samozrejme, aj s pohárom šampanského.“ Dodal, že odovzdá premiérke agendu a úrad tak, ako sa patrí.

Raši bude "lámať cigarety“
Končiaci ministri boli pred posledným rokovaním kabinetu zhovorčivejší. Minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD) pre HN povedal, že nič špeciálne pre kolegov nechystá. "Akurát ich budem opäť presviedčať, aby prestali s fajčením,“ dodal s vtipom Raši. Mal zrejme na mysli hneď viacerých fajčiarov zo Smeru - Roberta Kaliňáka, Jána Počiatka, ale aj Ľubomíra Jahnátka. Odchádzajúci Raši však povedal i to, že na ministerstve chce stihnúť privítanie svojho nástupcu Ivana Uhliarika (KDH) a v piatok odchádza s rodinou na dovolenku.

Pre ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú (Smer-SD) bude dnešok svojím spôsobom slávnostný, keďže rokovania vlády boli pravidelne každú stredu, ale nie smutný. "Budem odchádzať s dobrým pocitom, že sa nám podarilo presadiť vyše 140 právnych predpisov,“ povedala odchádzajúca ministerka HN. Funguje vraj až do demisie celej vlády normálne každý deň.

Financmajster Počiatek si z posledného rokovania zrejme ťažkú hlavu nerobí. Jeho hovorca Miroslav Šmál prezradil, že to bude pre Počiatka bežná rokovacia streda. "Normálne zajtra príde na rokovanie vlády ako vždy v stredu. Vláda bude zrejme krátka, nechystá nič špeciálne.“

Väčšina sa stretne v parlamente
Dnes schváli vláda svoju vlastnú demisiu. Predtým ešte odvolá všetkých štátnych tajomníkov ministerstiev a tiež vedúceho Úradu vlády Igora Federiča. Ide o zákonné formality.

Okrem nich ešte má vláda v programe rôzne správy - o činnosti zdravotných poisťovní, úradov patriacich pod vládu alebo správy o stave finančného trhu a podobne. Potom sa už poberie každý člen vlády svojou cestou, no väčšina z nich sa stretne už o deň nato, keď zasadnú do parlamentných lavíc na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady. Beáta Skyvová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:25