StoryEditor

Nižňanský: Súčasné územné členenie je to najhoršie, aké môže byť

07.11.2009, 11:44
Autor:
TASRTASR

Súčasné územné členenie Slovenska na osem samosprávnych krajov je to najhoršie, aké môže byť. Rúca totiž prirodzené regióny a nevytvárajú sa podmienky na ich vzájomnú spoluprácu. Uviedol pre TASR expert na oblasť verejnej správy Viktor Nižňanský, podľa ktorého šancu na lepšie územné delenie pochovala v roku 2001 nielen vtedajšia opozícia, ale aj niektorí koaliční poslanci. Tí s ňou v parlamente pri schvaľovaní zákona o samospráve vyšších územných celkov hlasovali za osem vyšších územných celkov (VÚC) a nie za ich vyšší počet.

Práve 12 alebo dokonca až 16 samosprávnych krajov by bolo pritom podľa Nižňanského oveľa lepšie riešenie územného členenia štátu. A to aj preto, že by sa ním vytvorili prirodzenejšie celky, ako sú v súčasnosti. "Dnes už vidíme, že tých osem krajov neláka občanov, lebo sú v neprirodzených regiónoch. Keby bol napríklad Spiš, Šariš, Zemplín atď., určite by mali ľudia väčší záujem o to, ako sa vyvíja ich región," poznamenal Nižňanský, podľa ktorého vytvorenie VÚC nebolo pre Slovensko prakticky nič nové. "Ľudia sú zvyknutí na to, že mali tento článok verejnej správy," dodal.

O tom, že Slovensko má mať osem VÚC, rozhodla Národná rada SR v roku 2001, keď sa za tento variant vyslovilo 84 poslancov, proti hlasovalo 54, traja sa hlasovania zdržali a dvaja nehlasovali. Vtedajšia vláda pritom odsúhlasila návrh, podľa ktorého malo mať Slovensko 12 vyšších územných celkov. Počet VÚC však napokon poslanci zredukovali pozmeňovacím návrhom.

Na základe zákona sa zriadili Bratislavský samosprávny kraj so sídlom v Bratislave, Trnavský samosprávny kraj so sídlom v Trnave, Trenčiansky samosprávny kraj so sídlom v Trenčíne, Nitriansky samosprávny kraj so sídlom v Nitre, Žilinský samosprávny kraj so sídlom v Žiline, Banskobystrický samosprávny kraj so sídlom v Banskej Bystrici, Košický samosprávny kraj so sídlom v Košiciach a Prešovský samosprávny kraj so sídlom v Prešove.

Podľa zákona je VÚC samosprávny kraj a správny celok Slovenskej republiky, na ktorého čele stojí predseda. VÚC samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami, zabezpečuje a chráni práva a záujmy svojich obyvateľov. Každý z ôsmich krajov má volené zastupiteľstvo zložené z poslancov, úrad a vlastného kontrolóra. Pri výkone samosprávy môže používať svoje symboly, ktorými sú erb, vlajka a pečať.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:49