StoryEditor

Zdravotníci sa dohodli na štrajku. Mieria pred ministerstvo

23.03.2011, 23:00

Po menších protestných akciách sa zdravotnícke odborové združenia zjednotili. Prvého apríla vyrážajú protestovať pred budovu ministerstva zdravotníctva. Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay rokoval tento týždeň s odbormi v Prešove a Banskej Bystrici. "Turné“ ukončil včera v Košiciach.

Jednohlasne za štrajk
Tvrdí, že podpora protestu bola v krajoch jednohlasná. "Je tu podpora na uskutočnenie protestnej akcie prvého apríla. Budeme sa venovať už len príprave akcie a komunikácii s ostatnými organizáciami,“ hovorí pre HN Szalay. Zástupcovia odborov s ministrom Ivanom Uhliarikom (KDH) zasadli za okrúhly stôl minulý piatok. Jeho odpovede ich neuspokojili.

"Keď sme sa na rokovaní sťažovali, že chce minister zaviesť 400 hodín nadčasov ročne, namiesto dnešných 150, odporučil nás na ministra práce Mihála. Čo je to za riešenie?“ hnevá sa na Uhliarikov postup predseda Lekárskeho odborového združenia Michal Polician. Tvrdí, že šéf rezortu zdravotníctva reagoval tak, ako by si prácu ľudí v rezorte vôbec nevážil.

Odbory budú v piatok prvého apríla o jedenástej bojovať za okamžité dofinancovanie zdravotníctva, zvýšenie platieb štátu za poistenca na úroveň 5,5 percenta či zastavenie procesu transformácie nemocníc. Výzvu ministrovi podpísalo deväť združení. Zdravotníci sa už pred časom vyjadrili, že požadujú aj zvýšenie svojich platov na úroveň v Českej republike. Tam sú dvojnásobne vyššie ako u nás.

Na proteste sa plánujú zúčastniť aj zdravotné sestry, ktoré už pod svojou petíciou za zvýšenie platov nazbierali asi 40-tisíc podpisov. "Podpisy máme čas zbierať do polovice apríla. Potom ich odovzdáme do Národnej rady,“ uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.        

Červeno-biely protest
Iná petičná akcia sa začala "zdola“, z iniciatívy občanov. Petičný výbor, na čele ktorého stojí bývalá komunálna politička Alžbeta Búkatová, vyhlásil včerajší deň ako Červeno-biely deň protestu. K akcii sa pridal aj šéf Únie lekárov špecialistov Andrej Janco.

Organizátori asi dva týždne vopred vyzývali ľudí, aby sa popoludní o štvrtej prešli hlavnou ulicou svojho mesta oblečení vo farbách Červeného kríža - v červenej a bielej. "Niektorí boli oblečení v červeno-bielej, no väčšina účastníkov mala pripnuté stužky. Evidentne nás vyhľadávali a prišli podpísať petíciu,“ hovorí člen Petičného výboru Richard Vikartovský. Dodáva, že ľudí "z ulice“, ktorí sa do protestu v Košiciach zapojili, bolo asi 150.

"Každý má právo na svoj protest. Žiaľ, niektoré ich vyjadrenia sa nezakladajú na pravde,“ reagoval na protest minister Uhliarik. Hovorkyňa rezortu pre HN dodala, že Andrej Janco podsúva verejnosti klamlivé informácie.

Veľké červeno-biele plagáty boli aj pri vstupe do všetkých pavilónov Fakultnej nemocnice v Prešove, v Ústave tuberkulózy a pľúcnych chorôb vo Vyšných Hágoch zas personál nosil na oblečení pripnuté červené stužky. Mária Škvarlová

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:50