StoryEditor

Katova bašta a Katov byt v Košiciach sú opäť prístupné verejnosti

15.12.2009, 23:00
Autor:
SITASITA

Košický samosprávny kraj a Východoslovenské múzeum v závere septembra slávnostne otvorili stredoveký areál Katovej bašty a Katovho bytu, ktoré prešli rozsiahlou rekonštrukciou. Ako informoval riaditeľ Východoslovenského múzea Róbert Pollák, rekonštrukcia trvala 14 mesiacov. Oba objekty, ktoré pochádzajú z 13. storočia, sú súčasťou Miklušovej väznice s expozíciami Východoslovenského múzea.

"Na projekt sme získali 427 193 eur z Nórskych fondov a finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu. Košický kraj zo svojho rozpočtu vyčlenil ďalších 222 429 eur. Rekonštrukcia odstránila statickú poruchu objektu Katov byt, ktorý bol viac než sedem rokov verejnosti neprístupný, vytvorila bezbariérový prístup a zveľadila celý areál, takže sa v ňom budú môcť konať aj kultúrno-spoločenské podujatia," informoval Pollák.

"Vďaka projektu vznikla ucelená tematická prehliadka s atraktívnejšou prezentáciou historických expozícií, ktorá zvýši úroveň a zlepší funkčné využitie celého areálu," povedal Pollák.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, pri archeologickom prieskume sa na dvore Miklušovej väznice našiel kožený materiál a časti obuvi. Tento priestor bude po prvýkrát sprístupnený aj verejnosti.

Súčasťou areálu budú nové historické expozície, ktoré vychádzajú zo štúdia archívnych dokumentov. Tie potvrdili, že súčasťou objektov bol aj Katov byt. V minilapidáriu sú zabudované aj voľne uložené fragmenty stredových Košíc. Záujem návštevníkov určite vzbudí kópia mučiaceho nástroja -- klady. Prvýkrát v histórii bude k dispozícii výťah pre imobilných návštevníkov, vďaka ktorému sa z dvora Miklušovej väznice dostanú po novovytvorenej pavlači do Katovho bytu.

"V prvej miestnosti Katovho bytu vidno, ako asi mohlo vyzerať dobové zariadenie. V druhej miestnosti je expozícia, ktorej dominujú tri popravné meče mesta. Jeden z nich požičalo košické Múzeum voskových figurín. Na jednom z mečov je nápis IUS GLADII CIVITATIS CASSOVIENSIS -- Právo meča mesta Košice. Na štyroch faximíliách listín z archívu možno vidieť rozsudky s jednoduchým vyobrazením, výplatnú listinu kata, listinu, ktorou bolo udelené právo popravovať zločincov a dokument o tom, prečo košickému katovi odťali ruku. Osemminútová vizualizácia ponúkne divákovi pohľad na 800-ročný vývoj lokality.

Katov byt je jedinou zachovanou vežou z niekdajších 32 stredovekých veží mestského opevnenia.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:20